Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán: jobb külön cselekedni, mint együtt tétlenkedni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarországon nem lesznek kerítés-áttörések - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Ha a macedónok nem tudják tartani határukat, előfordulhat, hogy átszakad a gát, Magyarországnak meg kell védenie határait - húzta alá Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

"Röszkénél egyszer erre már sor került, én azt gondolom, hogy meg kell erősíteni fizikailag azt a kerítés-rendszert ahhoz, hogy az szélesebb szakaszokban is védhető legyen, és mivel nem zárható ki, hogy Románia felé is fordulnak és nem tudjuk, hogy a románok képesek lesznek-e a migránsokat megállítani, lehet találgatni, de nem lehet tudni, ezért nekünk arra is fel kell készülnünk, hogy ha ott baj van, a román szakaszon, akkor 2-3 hét alatt a teljes román határszakaszt fizikailag meg kell tudnunk védeni, erre képesek vagyunk."

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország nem enged be senkit ellenőrzés nélkül.

"Tehát itt nem lesznek kerítés-áttörések, bevándorlózendülések, fölgyújtott menekülttáborok és nem fognak vadászni mindenféle bandák magyar nőkre, a feleségeinkre meg a lányainkra. Ez lehetetlen, nem fordulhat elő. Ha csak a jelét látjuk - erre kapott utasítást a belügyminiszter tőlem -, azt le kell törni, csírájában el kell fojtani, és utána a jogrendszernek következetesen meg kell torolni."

A kormányfő úgy látta, hogy értik ugyan a brüsszeli politikusok, hogy a magyar kormány miért kezdeményezett népszavazást, csak úgy tesznek, mintha nem értenék. A népszavazás ugyanis a miniszterelnök álláspontja szerint a jövőről szól, mivel március közepén lesz egy újabb uniós csúcs, amelyen a korábbi egyedi kvótadöntés helyett egy folyamatos és állandó szétosztási rendszert terjeszthetnek elő.

"Amikor először olvashatjuk el, látjuk majd írásban azt az európai javaslatot, ami a menekültek kötelező, mindenkire kiterjedő, állandó szétosztásáról szól, ami több millió embert akar szétosztani Európában, olyan országok között is, Magyarország is ilyen, amelyek ezt nem akarják. Ez, a március közepén tartandó uniós csúcs lesz az igazi nagy kihívás számunkra."

Az Európai Tanács hétfői ülése kapcsán Orbán Viktor úgy fogalmazott: egy dolgot vár a találkozótól, hogy egyértelműbb megállapodást tud kötni az unió Törökországgal, amit Magyarország is támogat, ám a kormányfő szerint önmagában nem elég a helyzet rendezésére.

A Saul fia című film Oscar-díjára reagálva Orbán Viktor gratulált a film készítőinek, és köszönetet mondott a filmalapban dolgozó minden embernek, illetve külön Andy Vajna kormánybiztosnak.