eur:
393.82
usd:
367.73
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

A számvevőszék hiányos adatszolgáltatás esetén nem mérlegelhet

Nincs törvényi lehetősége az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) arra, hogy egy ellenőrzés meghiúsulásakor figyelembe vegye a körülményeket, ugyanakkor a törvények lehetővé teszik ilyen esetekben az ügy tisztázását - tudatta az ÁSZ az Új Nemzedék Központ Közhasznú Nonprofit Kft. csütörtöki közleményére reagálva az MTI-vel.

A központ - miután a számvevőszék szerdán tudatta, hogy az ügyészséghez fordult, mert nem tudta ellenőrizni a szervezet gazdálkodását elégtelen adatszolgáltatás miatt - azt írta: több mint 3500 oldalnyi dokumentumot adtak át elektronikus formában a számvevőszéknek, a fennmaradó bekért iratok azonban károsodtak, amiről írásban tájékoztatták az ÁSZ-t, és kérték a leadási határidő meghosszabbítását.

Az ÁSZ azt közölte: továbbra is fenntartják, hogy a szervezetet a dokumentumok hiánya miatt nem tudták ellenőrizni. A számvevőszék nem hatóság, így nem rendelkezik nyomozati és szankcionálási jogkörrel, tehát a körülmények kivizsgálására, a kiváltó okok és egy esetleges "vis maior" helyzet megállapítására, elbírálására nincs törvényi lehetősége - hangsúlyozták.

Hozzátették, hogy ha az ellenőrzött szervezet részéről az adatszolgáltatás nem teljes körű, és az ellenőrzés program szerinti lefolytatásához szükséges dokumentumok nem állnak rendelkezésre, akkor az ÁSZ minden esetben - törvényi kötelezettségének eleget téve - feljelentést tesz az illetékes hatóságnál, így biztosítva a vitatott ügyek tisztázását.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×