Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A számvevőszék hiányos adatszolgáltatás esetén nem mérlegelhet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nincs törvényi lehetősége az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) arra, hogy egy ellenőrzés meghiúsulásakor figyelembe vegye a körülményeket, ugyanakkor a törvények lehetővé teszik ilyen esetekben az ügy tisztázását - tudatta az ÁSZ az Új Nemzedék Központ Közhasznú Nonprofit Kft. csütörtöki közleményére reagálva az MTI-vel.

A központ - miután a számvevőszék szerdán tudatta, hogy az ügyészséghez fordult, mert nem tudta ellenőrizni a szervezet gazdálkodását elégtelen adatszolgáltatás miatt - azt írta: több mint 3500 oldalnyi dokumentumot adtak át elektronikus formában a számvevőszéknek, a fennmaradó bekért iratok azonban károsodtak, amiről írásban tájékoztatták az ÁSZ-t, és kérték a leadási határidő meghosszabbítását.

Az ÁSZ azt közölte: továbbra is fenntartják, hogy a szervezetet a dokumentumok hiánya miatt nem tudták ellenőrizni. A számvevőszék nem hatóság, így nem rendelkezik nyomozati és szankcionálási jogkörrel, tehát a körülmények kivizsgálására, a kiváltó okok és egy esetleges "vis maior" helyzet megállapítására, elbírálására nincs törvényi lehetősége - hangsúlyozták.

Hozzátették, hogy ha az ellenőrzött szervezet részéről az adatszolgáltatás nem teljes körű, és az ellenőrzés program szerinti lefolytatásához szükséges dokumentumok nem állnak rendelkezésre, akkor az ÁSZ minden esetben - törvényi kötelezettségének eleget téve - feljelentést tesz az illetékes hatóságnál, így biztosítva a vitatott ügyek tisztázását.