eur:
393.8
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A hosszú távú növekedés alapjait teremtheti meg az Irinyi-terv - a nap hírei

Nukleáris, élelmiszeripari és légiforgalmi megállapodásokat kötött Magyarország, illetve magyar cégek az Egyesült Arab Emírségekben. Az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint a teljes magyar ágazatra jellemző a humánerőforrás-krízis.

A magyar gazdaság hosszú távú növekedésének alapjait teremtheti meg az Irinyi-terv - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a kormány új iparstratégiájának bemutatóján azt mondta: a kormány el akarja érni, hogy az ipari termelés GDP-hez való hozzájárulása 2020-ra 24 százalékról 30-ra emelkedjen.

Nukleáris, élelmiszeripari és légiforgalmi megállapodásokat kötött Magyarország, illetve magyar cégek az Egyesült Arab Emírségekben. Erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter számolt be dubaji tárgyalása után.

Az egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint a teljes magyar ágazatra jellemző a humánerőforrás-krízis. Beneda Attila a Kórházszövetség kongresszusán beszélt erről. A közgyűlésen elhangzott azt, hogy rendszerszintű válaszokat kell találni a kórházak vagyongazdálkodásában feltárt problémákra, melyeket az Állami Számvevőszék jelzett. A kongresszuson Svébis Mihályt, a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatóját választotta új elnökének a Magyar Kórházszövetség.

Törvénykezési helyek jöhetnek létre a járásbíróságok illetékességi területén a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról, valamint a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvények módosításával. Az ellenzéki képviselők a járásbíróságok fennmaradásáért aggódtak és kifogásolták, hogy még nem volt ötpárti egyeztetés a javaslatról.

Összesen 5 pontban fogalmazta meg követeléseit a felsőoktatás átalakításáért az Oktatói Hálózat. Ezzel a szervezet csatlakozott a civil közoktatási platform munkájához, amely kedden 12 pontban fogalmazta meg elképzeléseit a közoktatás reformjáról. Máté András az ELTE docense, a hálózat képviselője az InfoRádióban arra is felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi években éppen a legszegényebbek szorultak ki az egyetemekről és a főiskolákról.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet egyik fő célja a biztonsági problémák kivédése - jelentette ki a szervezet vezetője. Bencsik Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte: Magyarországon kevés a megfelelően szakképzett szakember, így a frissen végzett egyetemi hallgatókból kerülnek ki az új kollégáik.

Március közepén kezdi gyűjteni az aláírásokat az MSZP az állami földek eladásával összefüggő népszavazási kezdeményezéshez. Ezt a kérdést magánszemélyként benyújtó Gőgös Zoltán jelentette be. Az LMP is aláírásgyűjtésbe kezd. A Jobbik szintén támogatja a szocialista elképzelést, ugyanakkor egy másik népszavazási kezdeményezést nyújtott be azért, hogy megakadályozza a külföldiek magyarországi termőföldvásárlását.

Felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához a szocialista Nyakó István a kifogását részben elutasító nemzeti választási bizottsági döntés miatt. Az ellenzéki politikus múlt kedden a boltok vasárnapi zárva-tartásának eltörlése érdekében akart népszavazási kezdeményezést benyújtani a Nemzeti Választási Irodánál, de biztonsági őrnek tűnő emberek megakadályozták, hogy ezt elsőként megtegye.

Jóváhagyta az Észak-Korea elleni újabb büntetőintézkedéseket az ENSZ Biztonsági Tanácsa, amelyeket Phenjan január eleji kísérleti atomrobbantására válaszul vezetnek be. Az új szankciók értelmében ezentúl minden Észak-Koreába tartó és onnan érkező szállítmányt ellenőrizni fognak, valamint felkerült a világszervezet feketelistájára több észak-koreai jogi személy és tisztségviselő.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×