Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Huszár János a Magyar Honvédség új összhaderőnemi parancsnoka

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ünnepi állománygyűlésen adta át Huszár János vezérőrnagynak a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága vezetését Fucsku Sándor vezérőrnagy, eddigi parancsnok hétfőn Székesfehérváron. Huszár János március elsejétől fél évig megbízottként irányítja az összhaderőnemi parancsnokságot.

A rendezvényen Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, az elmúlt évben mind a missziókat, mind az összhaderőnemi parancsnokság által felügyelt nemzetközi szerepvállalásainkat olyan, felelősséggel végzett szolgálat jellemezte, amely nagy elismerést hozott Magyarországnak és a Magyar Honvédségnek.

Vargha Tamás arról is beszélt, hogy a következő években új típusú kihívásokkal kell szembenéznünk. "A 2016-os év egyik legnagyobb kihívása a migráció kezelése és ezzel szoros összefüggésben az emberek, a magyar emberek biztonságának kérdése, annak szavatolása" - fogalmazott.

Az államtitkár kitért arra, hogy a Magyar Honvédség egyidejűleg volt képes a balti országok - Lettország, Észtország, Litvánia -, valamint Szlovénia légterének ellenőrzésére, védelmére és a hazai feladatok maradéktalan végrehajtására.

Hozzátette, a tömeges bevándorlás által előidézett válsághelyzetben, az összhaderőnemi parancsnokság felügyeletével katonáink ismét bizonyították hazánk védelme és a nemzeti közösség iránti elhivatottságukat.

Fucsku Sándor leköszönő parancsnok azt mondta, 2013. november elseje óta "sorsdöntő időszakban" vezethette az összhaderőnemi parancsnokságot. Az elmúlt években végzett munkáról szólva kiemelten beszélt a látható katona, az egyenruhás állampolgár eszményének erősítéséről. Úgy fogalmazott, "a magyar katonák, és elsősorban a határon tevékenykedő katonák, tovább növelték a magyar honvédség elismertségét". Hozzátette, az emberek bizalommal tekintenek a katonákra és biztonságban érzik magukat azokon a helyeken, ahol a katonák megjelennek.

A parancsnoki beosztást átvevő Huszár János az elmúlt időszak legnagyobb eredményei közt említette Sínai-félszigeten sikeresen befejezett megfigyelő missziót és az elkezdett iraki kiképző missziót. Szólt még a szlovén és balti légtérvédelemről, a medinai radarállomás integrációjáról, valamint a migrációs hullám kezeléséről, amely "egy darabig" még folytatódni fog.

Fucsku Sándor az ulmi többnemzeti összhaderőnemi parancsnokság parancsnokhelyettese lesz.