eur:
392.53
usd:
365.83
bux:
66755.33
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán: "Meg kell állítani Brüsszelt"

"Meg kell erősíteni a saját védelmi vonalainkat is, és csak saját magunkra, a saját védelmi vonalainkra számíthatunk. Ha kell, Szlovéniától Ukrajnáig fogunk védekezni" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a Várkert Bazárban tizennyolcadik alkalommal tartott évértékelő beszédében.

Most lehet cselekedni, alkotni, most van értelme bátornak lenni, "kitartóan szedni a lábunkat", menni előre céltudatosan, önbizalommal - fogalmazott a kormányfő.

Mint mondta, most épül, épülhet az, amit polgári Magyarországnak, polgári berendezkedésnek, nemzeti-keresztény korszaknak, "magyar országnak" gondolunk.

Közölte: Magyarország 2014-ben lezárta a stabilizálás korszakát, új szakaszt nyitott, és "repülőrajtot" vett.

"A gazdasági felzárkózás ritka, mint a fehér holló, nem lesz könnyű feladat. Sikerült pályát nyitni magunk előtt. Ezt együtt értük el, és közösen lehetünk rá büszkék. Ugyanerre lesz szükség a következő 20 évben is, és akkor felívelő pályán haladhat Magyarország" - tette hozzá a miniszterelnök.

"A gazdaság növekedése nem elégséges, és a tartóssága sem biztosított, mert a magyar gazdaság még nem elég életképes. Ezért itt még van munka: lesz itt adócsökkentés, életszerűbb szakképzés, jobb szervezés, új technológiai lépcsőfokok" - mondta beszédében.

Orbán Viktor az oktatással kapcsolatban úgy fogalmazott: ha megküzdöttünk az IMF-hitellel, egy KLIK sem fog ki rajtunk.

"A veszély neve ma a népvándorlás. A 2015-ös év véget vetett annak az időszaknak, amikor Európa biztonságban volt, amikor a védettségét és biztonságát készpénznek lehetett venni. Mi már egy éve jeleztük a modernkori népvándorlást. Ez ma már történelmi tény" - jelentette ki Orbán Viktor.

Kifejtette: "Olyan korszak köszöntött ránk, amire nem voltunk felkészülve. Ideje elengedni az illúziókat, a valóság az, hogy számos európai országban régóta épül a párhuzamos társadalmak jelensége. Az ide érkezőknek ugyanis eszük ágában sincs átvenni a mi kultúránkat, ezért velük nem lehet pótolni a Nyugat-Európából hiányzó munkaerőt. Velük többszörösen magasabb munkanélküliség. Még azokat sem sikerült integrálni, akik fokozatosan kerültek be a kultúránkba. A valóság az, ha nem állunk a sarkunkra, akkor az egyre öregedő Európa és a muszlim világ közötti felszültség kezelhetetlenné válhat. Ez nem elérhetetlen távolságban van, hanem itt, Európa szívében."

"A történelem ránk rúgta az ajtót, de nem a migránsokra kell haragudnunk, a legtöbbjük áldozat. A legnagyobb baj az, hogy mi európaiak nem azt tesszük, ami a mi érdekünk lenne. A modernkori népvándorlást igenis meg lehet fékezni. Nincs kő a szívünk helyén, igaz, az agyunk helyén sincs. Ha itt segítünk, ide jönnek, ha ott segítünk, ott maradnak" - jelentette ki Orbán Viktor.

"Meg kell erősíteni a saját védelmi vonalainkat is, és csak saját magunkra, a saját védelmi vonalainkra számíthatunk. Ha kell, Szlovéniától Ukrajnáig fogunk védekezni" - fogalmazott.

A kormányfő közölte: új katonai egységeket küldött a határra, készenléti szolgálatot rendelt el Bács-Kiskun és Csongrád megyében, és utasította a honvédelmi, valamint a belügyminisztert, hogy készítsék elő védvonalak építését a magyar-román határon.

Magyarország szuverén ország, ide csak úgy lehet belépni, ha betartják a törvényeket, és engedelmeskednek az egyenruhásoknak - mondta.

"Nem akarunk és nem fogunk bűnözést, terrorizmust, homofóbiát és antiszemitizmust importálni Magyarországra" - mondta. Azt is kiemelte, hogy Magyarországon nem lesznek törvényen kívüli városnegyedek, zavargások, és "nem fognak bandák vadászni feleségeinkre és leányainkra".

Orbán Viktor szerint Európa jövőjét első helyen nem azok veszélyeztetik, akik ide akarnak jönni, hanem azok a politikai, gazdasági és szellemi vezetők, akik Európát az európai emberekkel szemben megpróbálják átalakítani. A miniszterelnök úgy fogalmazott, Brüsszelben és néhány európai fővárosban a politikai és a szellemi elit világpolgár, szemben az emberek nemzeti érzelmű többségével.

"Meg kell állítanunk Brüsszelt. Nem hagyhatjuk, hogy Brüsszel a törvények fölé helyezze magát. Nem hagyhatjuk, hogy arra kényszerítsenek bennünket, hogy bárki mást importáljunk a saját elhibázott döntéseik maitt. Magyarországon nem lesznek törvényen kívüli városnegyedek, felgyújtott bevándorlótáborok. Ezt csírájában elfojtjuk, és megtoroljuk" - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor abszurdnak nevezte azt, amit az Európai Unió csinál, és ahhoz hasonlította, mintha egy ütközés előtt álló hajó kapitánya nem elkerülni akarná a katasztrófát, hanem elkezdené kijelölné a nemdohányzó csónakokat.

Hangsúlyozta, még nem késő, hogy Brüsszelben is megértsék, szembe kell nézni a valósággal, és el kell engedni a "délibábos álmokat". A valóság pedig az, hogy számos európai országban már régóta épül a párhuzamos társadalmak világa, amely visszaszorítja a "mi világunkat", az ideérkezőknek ugyanis "eszük ágában sincs átvenni a mi életformánkat, mert a sajátjukat életrevalóbbnak tartják" - fejtette ki a miniszterelnök.

"Kvittek vagyunk, nincs mit egymás szemére hányni" - üzent a miniszterelnök az uniónak, hozzátéve, Magyarország egyetlen fityinggel sem tartozik azután, hogy 45 évnyi kommunizmus után legyengülve megnyitotta kapuit a nyugati vállalatok előtt, akik összességében annyi pénzt vittek ki az országból, amennyit az unió beküldött.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×