Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kötelezettségszegési eljárást indítottak Magyarország ellen - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a nem nyereséges szupermarketek szankcionálásáról elfogadott törvény miatt. Magyarország kiegyensúlyozott, de továbbra is viszonylag mérsékelt gazdaságnövekedési pályán halad - írja most közzétett ország jelentésében az Európai Bizottság.

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság a nem nyereséges szupermarketek szankcionálásáról elfogadott törvény miatt. Az indoklás szerint ez korlátozhatja a vállalkozások letelepedési szabadságát. A magyar kormánynak két hónapja van, hogy válaszoljon a brüsszeli felszólításra.

Magyarország kiegyensúlyozott, de továbbra is viszonylag mérsékelt gazdaságnövekedési pályán halad - írja most közzétett ország jelentésében az Európai Bizottság. A testület megállapította, hogy az ország némi haladást ért el a tavalyi ajánlások végrehajtásában.

Újabb két német autóipari beruházás kezdődik Kecskeméten, összesen 10 milliárd forint értékben - jelentette be Stuttgartban a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a két érintett vállalat autóalkatrészeket gyárt, az egyik már meglévő kapacitását bővíti, a másik zöldmezős beruházást hajt végre. A két beruházás együtt 160 új munkahelyet jelent.

A Fidesz frakcióvezetője szerint kiállja majd a próbát a kormány népszavazási kérdése a kötelező betelepítési kvótáról. Kósa Lajos az eredetileg ötpártinak tervezett találkozó után beszélt erről, amelyen azonban a kormánypártok képviselői mellett csak a Jobbik delegáltjai vettek részt. Közben aggodalmát fejezte ki a magyar kormány kvóta népszavazás-kezdeményezésével kapcsolatban az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága.

Elutasította a Nemzeti Választási Bizottság a szocialista Lukács Zoltán kifogását a Nemzeti Választási Iroda épületénél kedden történtekkel összefüggésben. Az MSZP frakcióvezető-helyettese panaszában azt írta: a főkapu és a beléptető kapu között biztonsági őrnek tűnő emberek állták el az útját, ezért nem tudta benyújtani beadványát. A Fidesz is méltatlannak tartja a Nemzeti Választási Irodánál történteket.

Összesen 38 milliárd forint pluszforrást biztosít a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ számára a kormány. Ez magában foglalja a 17 milliárdos adósság konszolidációját is - közölte az oktatási államtitkár, Palkovics László. Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár, aki március 1-jétől irányítja az intézményfenntartó központot, 3 prioritást jelölt meg: a tartozások rendezését, a mindennapi működés biztosítását és július 1-jére az új szervezeti keretek kialakítását.

Nemzeti Turisztikai Ügynökség jön létre az ágazat fejlődéséért - jelentette be a kormányzati kommunikációért felelős kormánybiztos. Tuzson Bence hozzátette: a centralizálás segíthet egy egységes országimázs kialakításában, továbbá abban, hogy a turizmus GDP-hez való hozzájárulása elérje a versenytársakéhoz hasonló 12-15 százalékot.

Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács rendkívüli ülését rendelte el a Krím félsziget visszacsatolásáról az ukrán államfő. Petro Porosenko a félsziget orosz megszállása elleni tiltakozás kezdetének második évfordulóján azt mondta: nem évülnek el az olyan bűncselekmények, mint a területi annexió.

A svájci Gianni Infantinót, az európai szövetség főtitkárt választották a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség új elnökének. A nemzetközi szövetség amiatt tartott rendkívüli tisztújítást, mert röviddel tavalyi újraválasztása után lemondott Joseph Blatter elnök az ellene indult korrupciós vizsgálat miatt.