Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Latorcai: Magyarország elsőként döntött a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarország 2000-ben Kelet-Közép-Európában elsőként döntött arról, hogy emléknapot szentel a kommunizmus áldozatainak - jelentette ki a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten, egy az emléknap alkalmából tartott fórumon.

Latorcai Csaba, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége által a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett emlékesten kiemelte: az áldozatok számát 100 millióra becsülik világszerte.

Az Országgyűlés 2000 júniusában döntött arról, hogy február 25-ét nyilvánítja a kommunizmus emléknapjává; 1947-ben ezen a napon hurcolták el a szovjetek Kovács Bélát, a Kisgazdapárt főtitkárát és csak 1956-ban, halálos betegen nyerte vissza szabadságát - jelezte.

A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy Magyarország történetében számtalanszor előfordult, hogy a lányok és asszonyok kitartása segítette át katonáinkat a szenvedéseken.

Az idén ünnepli az ország az 1956-os forradalom 60. évfordulóját - hívta fel a figyelmet Latorcai Csaba, hozzáfűzve: azért ünnepeljük, mert ha csak rövid időre, de Magyarország visszanyerte szuverenitását.

A forradalomból a lányok, asszonyok is kivették a részüket, sőt november 4-én demonstráció keretében virágokkal borították a Hősök terén a hősök sírját - mondta, megjegyezve: a nők a gulágon is jobban bírták a megpróbáltatásokat.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a kommunista diktatúra áldozataivá váltak az 1944-45-ös délvidéki mészárlás a többi között magyar, német és zsidó áldozatai is.

Az emlékesten előadások hangzottak el a kommunista diktatúra rémtetteiről, illetve bemutatták a Délvidéki Magyar Golgota című vándorkiállítást, amely a délvidéki magyarság szenvedését dokumentálja.