eur:
394.24
usd:
370.36
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Botrány a Nemzeti Választási Irodában - a nap hírei

Az uniós joggal ellentétesnek tartja a Szép-kártya és az Erzsébet utalvány egyes elemeit az Európai Unió bírósága. Aláírta az idei évre vonatkozó bérmegállapodást a MÁV és a vasutas szakszervezetek többsége. Tömegjelenet volt délelőtt a Nemzeti Választási Iroda épületénél. A nap hírei 2016. február 23-án, kedden.

Nem tartja összeegyeztethetőnek az uniós joggal a SZÉP-kártya és az Erzsébet étkezési utalvány rendszerét az Európai Unió Bírósága. A testület szerint az a tény, hogy a más tagállamban letelepedett vállalkozások magyarországi fióktelepei nem bocsáthatnak ki SZÉP-kártyát  uniós irányelvet sért, mivel a tagállamok nem akadályozhatják a szolgáltatókat a letelepedési formájuk megválasztásában. A kormány tudomásul veszi és tiszteletben tartja az Európai Bíróság döntését, ugyanakkor átdolgozza és megtartja az Erzsébet programot - közölte a kormányszóvivő.

Egy héten belül megoldás születhet a Klik finanszírozási problémáira - jelentette be az oktatási államtitkár. Palkovics László a köznevelési kerekasztal második ülése után arról számolt be: abban nincs vita, hogy a Klik finanszírozási nehézségekkel küzd, a hiány 17 milliárd forint, ezt az összeget teljes egészében kipótolják majd. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke közben azt közölte: az érdekképviselet a köznevelési kerekasztal munkájában továbbra sem vesz részt. Galló Istvánné hangsúlyozta: a pedagógusok sztrájkbizottságának szándéka a megegyezés a kormánnyal, ugyanakkor a 25 pontos követelésükre adott minisztériumi megállapodás-tervezet egyelőre nem ebbe az irányba mutat.

Aláírta az idei évre vonatkozó bérmegállapodást a MÁV és a vasutas szakszervezetek többsége. Ezt a MÁV Zrt. és a érdekképviseleti oldal közölte. A munkáltató átlagosan 3 százalékos alapbérfejlesztést hajt végre január 1-jei visszamenőleges hatállyal azoknak a dolgozóknak, akiknek az alapbére nem haladja meg a 350 ezer forintot. A MÁV-csoport az önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal rendelkezők számára az alapbér további fél százalékát, így már összesen 2 és fél százalékát kitevő önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj kiegészítést is nyújt. A MÁV Zrt. vezetősége emellett folytatja a tárgyalásokat az érdekképviseletekkel egy középtávú együttműködési megállapodás megkötéséről.

Tömegjelenet volt délelőtt a Nemzeti Választási Iroda épületénél. A Kúria döntésére várók közül többen is elsőként akarták leadni saját kérdésüket a vasárnapi boltzár ügyében. A szocialisták szerint képviselőjüket biztonsági őrnek tűnő emberek akadályozták meg abban, hogy elsőként nyújtsa be a kezdeményezést. Az LMP feljelentést tesz a népszavazás rendje elleni bűncselekmény miatt. A Jobbik a nagyobbik kormánypártot tette felelőssé a történtekért és parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi. A fideszes Gulyás Gergely közölte: a pártja semmilyen módon nem érintett a Választási Irodánál kialakult helyzetben. A történtek után Pálffy Ilona, az NVI elnöke azt mondta: hogy lehetővé kellene tenni a népszavazási kérdések ügyfélkapun keresztül történő benyújtását. Este több százan vettek részt az MSZP által szervezett tüntetésen a Nemzeti Választási Iroda épületénél.

Változatlanul 1,35 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot a nemzeti bank monetáris tanácsa. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Az MNB tájékoztatása szerint a monetáris tanács a márciusi inflációs jelentés ismeretében tovább lazíthatja a monetáris kondíciókat. A testület szerint az alapkamat aktuális szintje és a laza monetáris kondíciók tartós fenntartása összhangban áll az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével. Piaci szakértők előrejelzése alapján a jövő év végéig maradhat a mostani irányadó ráta, amely tavaly júliusban érte el történelmi mélypontját.

Az európai ügyekért felelős államtitkár szerint fontos erőközpont lett a visegrádi országcsoport az Európai Unióban. Takács Szabolcs az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt: a múlt heti uniós csúcson a V4-ek folyamatosan egyeztettek a javaslatokról, nem voltak olyan háttér megállapodások, alkuk, amelyek az egységet megtörték volna. Hozzátette: a külső határok védelmének fontosságáról szóló brüsszeli zárónyilatkozat a magyar álláspont hitelességét erősíti.

Állami támogatással újulhat meg a magyarországi védelmi ipar - közölte a belgazdaságért felelős helyettes államtitkár. Lenner Áron Márk egy szakmai rendezvényen azt mondta: a globális és regionális biztonsági kockázatokat figyelembe véve kulcskérdéssé vált a honvédség és a rendvédelmi szervek fejlesztése, naprakész felszerelése, valamint az importfüggőség csökkentése.

Az Egyesült Államokban őrzik majd tovább a legveszélyesebbnek ítélt guantánamói rabokat - ismertette a börtöntábor bezárására vonatkozó tervet az amerikai elnök. A javaslatot a Pentagon terjeszti be  a kongresszusnak, amely 2011-ben tiltotta meg az ottani rabok Egyesült Államokba szállítását. Barack Obama arról is beszélt: az amerikai kormány azt tervezi, hogy külföldre viteti a szállításra alkalmasnak ítélt rabokat a Kuba szigetén található guantánamói börtönökből.

Gyanús pénzügyi tranzakciókra bukkant a svájci államügyészség két labdarúgó-világbajnokság helyszínének odaítélésével összefüggésben. A nyomozók 152 esetben találtak pénzmosásra utaló jeleket és gyanús bankszámlákat, amelyek vélhetően összefüggésben állnak a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari vb folyamatosan vitatott helyszínkijelölésével.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×