Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bővül az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kereskedelem újabb területére terjesztheti ki a kormány az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert - tudta meg a Magyar Idők. Elsõsorban nem a multinacionális cégek miatt alacsonyak a magyar bérek, és a nyugat-európai gazdasághoz való felzárkózásunk nehézségeinek sem külsõ okai vannak - mondta a Magyar Nemzetnek Mellár Tamás.

"Költözzön el, akkor nem találhatják meg" - a Népszabadság szerint ezt válaszolta a Fővárosi Ítélőtábla ügyintézője Balogh Vince kérdésére, akit társával együtt 2005-ben pénzszállítóként megtámadott egy rablóbanda, majd személyes adatait a bírósági eljárás közben tisztázatlan körülmények között a Fővárosi Ítélőtábla kiadta a gyanúsítottaknak. Mindez azt követően derült ki, hogy a férfi levelet kapott a börtönből, egyik korábbi támadójától.

Elsősorban nem a multinacionális cégek miatt alacsonyak a magyar bérek, és a nyugat-európai gazdasághoz való felzárkózásunk nehézségeinek sem külső okai vannak - mondta a Magyar Nemzetnek Mellár Tamás. A Központi Statisztikai Hivatal egykori elnöke, a pécsi egyetem tanára úgy látja, hogy a legfőbb probléma az alacsony termelékenység és a források rossz hatásfokú felhasználása.

A kereskedelem újabb területére terjesztheti ki a kormány az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert - tudta meg a Magyar Idők. A szaktárca jelenleg azt vizsgálja, hogyan és mely termékekre terjessze ki a más termékek esetében már bevált szisztémát. A lap úgy tudja, hogy szigorú hatósági ellenőrzés alá vonhatják a műszaki cikkek adócsalástól korántsem mentes kereskedelmét, tehát a mobiltelefon- és a számítástechnikai alkatrészek is bekerülhetnek a rendszerbe.

Rengetegen érdeklődnek a bankoknál a családi otthonteremtési kedvezmény új lehetőségeiről, de a jogszabályváltozások, illetve az új építésű lakások kis száma miatt egyelőre kevesen igényelték a támogatást - írja a Magyar Idők. Eddig a banki adatok alapján főként a már háromgyerekes családok érdeklődnek a lehetőség iránt, elsősorban a háromgyerekeseknek szánt új lakáshoz adható 10 plusz 10 milliós lehetőségről.

A Magyar Nemzet szerint az ENSZ tekintélyét is veszélyeztetheti, ha feloldják a világszervezet 1956-os iratainak titkosítását, ahogy azt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt héten New Yorkban kérte. A lap értesülései alapján ugyanis a magyar forradalommal kapcsolatban már csak egy iratcsoport maradt titkos, a magyar forradalmárok és menekültek mellett kiálló dán diplomatával, Povl Bang-Jensennel és titokzatos halálának körülményeivel foglalkozó dokumentumok.

A Népszabadság arról ír, hogy újabb tanúkat hallgattak meg a selypi azbesztszennyezéssel kapcsolatos perben. Az eljárás, amelyben nyolc ember perli az államot, januárban kezdődött. Az érintettek lakóhelye mellet üzemelő cementgyár évtizedeken át szennyezte a levegőt azbeszttel, a környék lakói pedig álláspontjuk szerint emiatt kaphattak rákot.

A cseh kormány becslései szerint a 2007 és 2013 közötti uniós ciklusra járó támogatások mintegy 6 százalékát nem tudták lehívni, így mintegy 40 milliárd cseh koronát, azaz nagyjából 1,4 milliárd eurót vesztettek el - közli a Portfolio a Sociéte Generale elemzőire hivatkozva. A portál szerint ennek fényében, régiós összevetésben még inkább kedvező lehet majd a végső magyar eredmény.

Kizárólag ázsiai és európai országok vannak annak a listának az elején, amelyben egészségügyi helyzetük alapján rangsorolták az országokat - olvasható a pénzcentrum.hu-n. Az első három Szingapúr, Olaszország és Ausztrália, az észak-és latin-amerikai országok kissé leszerepeltek, Magyarország pedig az 54. helyet szerezte meg.

A szakdolgozók bérét növelné legelőször és a lakosság egészségi állapota alapján osztaná újra a kapacitásokat Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár - közli a napi.hu. A lapnak adott interjúban a politikus arról is beszélt, hogy a sebészeti ügyeletet nem vállaló budapesti kórházakból nappali kórház lehet, a jövő egészségügyében pedig az államtitkár az "ügy" helyett a "törődésre" helyezné a hangsúlyt.