eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Az LMP törvénymódosítással tenné elérhetőbbé a sztrájkot

Az LMP a sztrájktörvény módosítását kezdeményezi, hogy a munkavállalók könnyebben gyakorolhassák sztrájkjogukat - jelentették be az ellenzéki párt társelnökei szombati budapesti sajtótájékoztatójukon.

Schiffer András azt mondta: a kormány még a "médiatörvény elfogadásának árnyékában" szavaztatta meg azt a "sztrájkellenes" jogszabályt, amely gyakorlatilag ellehetetleníti a munkabeszüntetést.

Kiemelte, a magyarországi bérek csak akkor emelkedhetnek, ha a munkaerő képzettségének növelése mellett feléled a szakmák között a szolidaritás. Utóbbihoz erős szakszervetekre és széles körű sztrájkjogra van szükség - fejtette ki Schiffer András. A társelnök örömtelinek nevezte, hogy a közelmúltban továbbterjedt az elégedetlenség az alacsony bérek és az "irracionális túlközpontosítás" miatt.

Úgy fogalmazott: "Az emberek 25 év után kezdik kidugni a fejüket a "hűbéri hurokból", ami alapfeltétele a tisztességes béreknek.

Szél Bernadett hangsúlyozta, az LMP ezt a folyamatot a sztrájkjogot erősítő törvénymódosítással próbálja segíteni. Példaként említette, hogy javaslatuk szűkítené azon szolgáltatások körét, amelyeket a munkavállalóknak sztrájk idején is biztosítaniuk kell. Jelenleg ugyanis ezt olyan széles körben határozzák meg, hogy egy sztrájk gyakorlatilag észrevehetetlen lenne - fejtette ki.

Kitért arra is: kezdeményezik, hogy a bíróság helyett a munkaügyi közvetítői és döntőbírói szolgálat döntsön az elégséges szolgáltatások köréről. Ezzel elérhető lenne, hogy a hosszú bírósági perek helyett akár öt nap után életbe lehessen léptetni a sztrájkot - tette hozzá Szél Bernadett.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×