eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Takács Szabolcs: a migráció lelassítása és leállítása a cél

A csütörtök-pénteki uniós csúcson elfogadandó, migrációval foglalkozó szövegben minden megoldási stratégia végcéljaként azt kell rögzíteni, hogy minden intézkedés elsődleges célja a migrációs folyamat lelassítása és leállítása - mondta el újságíróknak Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó tárcavezetőinek keddi brüsszeli tanácskozása után.

Az ülésen a migrációs válságra adható válaszok kiemelt figyelmet kaptak - mondta Takács.

Az államtitkár arra is kitért, hogy a visegrádi négyek hétfőn Prágában elfogadott nyilatkozata a gazdaságilag és társadalmilag is nagyon fontos schengeni vívmányok megőrzését szolgálja, sajátos közép-európai szempontok szerint.

Ezzel kapcsolatban Takács Szabolcs azt mondta: a tanácskozáson Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke elismeréssel szólt a visegrádi országok által elfogadott migrációs nyilatkozatról. Az alelnök úgy vélte: a nyilatkozat olyan dokumentum, amely arra törekszik, hogy érdemben hozzájáruljon a közös európai megoldáskereséshez, s "lehet vele dolgozni".

Takács Szabolcs hangsúlyozta, hogy a V4-ek fontosnak tartják, hogy az unió külső határainak védelmére fenntartható megoldás szülessen. A görög-macedón határszakasz megerősítését a válságkezelés egyik legfontosabb elemének kell tekinteni, ami nem Görögország elleni fellépést jelent, hanem közös európai érdekek érvényesítését - szögezte le az államtitkár, hozzátéve: emellett Görögországnak minden segítséget meg kell adni, hogy képes legyen végrehajtani a schengeni rendszer védelmében számára megfogalmazott ajánlásokat.

Arra kell törekedni, hogy az unió külső határvédelme Görögország déli határain valósuljon meg, de ha ez nem működik, Európa akkor sem maradhat védtelen a migrációval szemben - fogalmazott Takács.

A határvédelemmel kapcsolatban az ülésen a tagállamok többsége támogatta azt a magyar javaslatot, amely szerint az úgynevezett hot spotokat - a menekültek számára létesített regisztrációs pontokat - a menedékkérők addig ne hagyhassák el, amíg az ügyükben nem születik végleges döntés - tájékoztatott az államtitkár.

A csütörtök-pénteki uniós csúcs másik témájával, az úgynevezett Brexittel, vagyis az Egyesült Királyságnak az unióból történő esetleges kilépésével kapcsolatban Takács Szabolcs elmondta, hogy a tanácskozás résztvevői az EU egységének megmaradása mellett érveltek.

A politikus kiemelte, hogy Magyarország üdvözli azt a brit javaslatot, amely a nemzeti hatáskörök erősítését szolgálja. A nemzeti parlamentek jogkörének erősítésével Európa jobban tudna reagálni az őt érő külső és belső kihívásokra - fogalmazott az államtitkár.

Az úgynevezett általános ügyek tanácsának legfőbb feladata a hét második felében tartandó uniós csúcs előkészítése volt.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×