eur:
393.98
usd:
369.55
bux:
65802.84
2024. április 23. kedd Béla

Sztrájkbizottságot alakítottak a volánszakszervezetek

Sztrájkbizottságot alakítottak a volánszakszervezetek, mert kedden eredménytelen volt a bértárgyalás második fordulója, miután a munkáltatókat képviselő Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége (KKVSZ) az alágazatban dolgozók számára ismét nulla százalékos béremelési ajánlatot tett - közölte a "Volános" Szakszervezetek Együttműködési Fóruma kedden az MTI-vel.

A közlemény idézi Baranyai Zoltánt, a "Volános" Szakszervezetek Együttműködési Fórumának szóvivőjét, aki ismertette: az érdekképviseletek fenntartották korábbi, 7,5 százalékos bérkövetelésüket és a szintén korábban megfogalmazott bérfelzárkóztatási igényüket.

A közlemény szerint a tárgyalásban részt vevő szakszervezetek azért hozták létre a sztrájkbizottságot, mert a munkáltatói ajánlat és a munkavállalói oldal követelése továbbra sem közeledett egymáshoz.

Felhívták a munkáltatói oldal figyelmét: amennyiben a következő, jövő hétfői tárgyalási napon sem mozdul el érdemben a bérfejlesztési ajánlat, akkor a sztrájkbizottság megkezdi a sztrájk előtt kötelező hétnapos egyeztetést.

A közleményben felidézték, hogy a tulajdonos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) korábban kiadott nyilatkozata szerint "kidolgozás alatt áll a bérajánlat", azonban a keddi tárgyalás során kiderült, hogy ez a bizonyos ajánlat egyetlen fillér emelést sem tartalmaz.

A szóvivő leszögezte: nem marad más hátra, a szakszervezetek a rendelkezésükre álló eszközökkel kényszerítik majd ki az eredményt. Ez pedig nem más, mint a sztrájk, pontosabban az arra való felkészülés megkezdése - tette hozzá.

Baranyai Zoltán tájékoztatása szerint a "Volános" Szakszervezetek Együttműködési Fóruma tömöríti a tárgyalásokban résztvevő szakszervezeteket, összesen több mint 10 ezer munkavállaló érdekeit képviseli.

A Volán-társaságoknál a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az MTI megkeresésére későbbre ígért tájékoztatást.

A Volán-társaságok munkavállalóit érintő 2016. évi alágazati bértárgyalások február 1-jén kezdődtek meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×