Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán Viktor: a kabinet szándéka a nyílt kormányzás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Alakul a visegrádi országok közös álláspontja a brit munkaerő-piaci korlátozások nyomán - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A kormány szerint az uniós szabad munkaerő-áramlás elve alapján senki, így Nagy-Britannia sem korlátozhatja az ott munkát vállaló uniós állampolgárok számát - húzta alá Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorának nyilatkozva.

"Olyanfajta különbséget, amely diszkriminálja a Közép-Európából vagy az Anglián kívülről oda érkezőket az ott élő angolokkal szemben, olyan különbséget nem szabad tenni. Most épp ennek az értelmezése zajlik, hogy mi minősül diszkriminációnak és mi minősül jogos angol kormányzati intézkedésnek."

A kormányfő kiemelte, hogy a visegrádi országokkal, tehát a csehekkel, szlovákokkal és lengyelekkel együtt Magyarország közös álláspont kialakítására törekszik, ezért is érkezik hétfőn Budapestre a lengyel miniszterelnök és ennek keretében tartanak az érintettek 15-én találkozót Prágában.

A kormányfő kitért arra is, hogy a munkaerő-piaci korlátozás lehetősége mellett a britek átfogó reformot helyeztek kilátásba, amelyet Orbán Viktor üdvözölt. Mint mondta: egyetért azzal, hogy Európát meg kell újítani és meg kell erősíteni a tagállamok, például a nemzeti parlamentek szerepét.

"Szeretnénk, ha a nemzeti parlamenteknek jogszabály megállító joga lenne legalább, ha valamelyik nemzeti parlament nem ért egyet egy készülő Európai Uniós jogszabállyal, azt legyen joga megállítani."

A pedagógusok kritikáira reagálva Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott: az oktatási vita középpontjába a gyermekeket kell helyezni, és fel kell tenni a kérdést, hogy vajon az iskola felkészíti-e őket a felnőtt korban való helytállásra, majd aláhúzta, hogy a kormány mindenkinek kíváncsi a véleményére.

"Különösen is érvényes a kormány szándéka, hogy nyílt kormányzás legyen. Nagy reményeket fűztünk és én fűzök továbbra is a Nemzeti Pedagóguskarhoz, azért hoztuk létre, hogy ott politikától és pártpolitikától mentesen az oktatás belső szakmai kérdését folyamatosan meg lehessen vitatni, ennek vagyunk most egy éles pillanatában."

A terrorveszély miatti rendkívüli jogrendre vonatkozó alaptörvény-módosításról a kormányfő úgy fogalmazott: további terrorfenyegetettségnek nézünk elébe, ezért minél hamarabb és Európa minél több országában érdemes a szükséges eszközöket a kormányok rendelkezésére bocsájtani.

"Mi is csak annyit szeretnénk, azokat az eszközöket és olyan mozgásteret, amit más európai országoknak a saját parlamentjeik megadnak."

Orbán Viktor hozzátette: kétség kívül óvatosan kell eljárni, mert a szabadságjogok fontosak, azokat az indokoltnál jobban nem szabad korlátozni, ám első helyre az emberek biztonságát kell tenni - szögezte le a kormányfő.

Hanganyag: Sigmond Árpád