Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A sztrájktól sem rettennek vissza a tanárok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Országos tüntetést szervez február 13-ára a Kossuth térre a Pedagógusok Sztrájkbizottsága. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint nyilvánvalóvá vált, hogy tárgyalással nem jutnak előbbre, és nem rettennek vissza a sztrájktól sem. Rendszerszintű átalakításokat várnak a kormánytól.

25 pontban foglalta össze követeléseit a Pedagógusok Sztrájkbizottsága. A bizottság tagja - más szervezetek mellett - a Pedagógusok Szakszervezete is. Galló Istvánné elnök bejelentette: több sikertelen miniszteri egyeztetés után komolyabb eszközhöz nyúlnak.

"Miután Balog miniszter úr szavaiból azt vettük ki, hogy feltehetően a kormány rendszerszintű változásokat prognosztizálható, hogy nem fog tenni, ezért a sztrájkbizottság a pénteki beszélgetést követően úgy döntött, hogy egy erősebb nyomásgyakorlás eszközéhez kell nyúlni. Ezért 2016. február 13-án, szombaton 11 órára Budapesten egy országos tüntetést szervez." - jelentette be az elnök.

A követelések többsége alapvető átalakításokat kíván. Galló Istvánné szerint a központosítás csődöt mondott, így a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ hatáskörének csökkentése az egyik legalapvetőbb feladat.

"Az elsők között van az a követelésünk, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, mint fenntartó központnak a fenntartó jogai meglegyenek, de a munkáltatói jogai szűnjenek meg, ne legyen több joga, mint bármelyik intézményfenntartónak - legyen az önkormányzati, alapítványi iskola vagy egyházi iskola" - fogalmazott Galló Istvánné.

A követelések közt szerepel még a tanulók óraszámának csökkentése, a kötelező délutáni bent tartózkodás megszüntetése, a tanárok terheinek csökkentése, a tankönyvválasztás szabadsága, és a tantervben foglalt tudásanyag csökkentése, Valamint továbbra is szeretnék, ha a nem pedagógiai munkát végzők: dadusok, iskola-, óvodatitkárok bérét is rendezné a kormány.

A PSZ elnöke azt mondja: a tüntetés az első lépés, ha nem jutnak eredményre, a sztrájk jön.

"De hogy a sztrájk mikor és hogyan valósul meg, az függ attól, hogy a kormány erre hogyan fog reagálni" - közölte a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Galló Istvánné elmondta: a sztrájktörvény szabályai értelmében nehéz egy esetleges munkabeszüntetés megszervezése, de nem lehetetlen.

Hanganyag: Seres Gerda