eur:
393.7
usd:
368.99
bux:
65810.85
2024. április 23. kedd Béla

Törvényszegések a magyar egészségügyben

Nem a betegellátást meghatározó minimumfeltételeken kellene lazítani, inkább meg kellene teremteni a betartásához szükséges feltételeket - hangzott el szerdán a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság vitafórumán. Éger Istvánt, a Magyar Orvosi Kamara elnöke arról beszélt, hogy olyan szintű törvényszegéssel szembesülünk nap mint nap a minimumfeltételekről szóló szabályozás esetében, amely más helyzetekben akár börtönbüntetést vonhatna maga után.

Az egészségügyi intézmények jó része régóta nem képes betartani a működésük feltételeit szabályozó, a betegek biztonságát garantáló szakmai minimumrendeletet, amely megszabja, hogy mennyi orvos, szakápoló kell egy osztályon és milyen műszerekre lenne szükség - hangzott el a témáról szerdán tartott, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság által összehívott vitafórumon.

Éger Istvánt, a Magyar Orvosi Kamara elnöke arról beszélt, hogy olyan szintű törvényszegéssel szembesülünk nap mint nap a minimumfeltételekről szóló szabályozás esetében, amely más helyzetekben akár börtönbüntetést vonhatna maga után. Ha valaki ilyen mértékben sértene meg egy adótörvényt, annak komoly következményei lennének - vélekedett Éger.

Az intézmények forrás- és szakemberhiányra hivatkoznak, ám az ÁNTSZ nem tartatja be szigorúan a hatályos rendeletet, hiszen akkor, ahogy Éger István fogalmazott "megállna a mutatvány". Az orvosi kamara elnöke aláhúzta, hogy írásos szándék a kormány részéről még nem érkezett szervezetükhöz a szabályozás felpuhítására, ám többször felmerült már ennek lehetősége.

Nem a betegellátást és a betegbiztonságot szolgáló minimumfeltételeken kell lazítani, azokhoz a szakma mindenképpen ragaszkodik, mert azok nem önkényesen lettek kitalálva, hanem komoly szakmai evidenciákon, megfontolásokon alapulnak, beteg érdekét szolgálják és az ellátó orvosok és nővérek érdekét, hanem meg kell teremteni azokat a feltételeket, hogy azok teljesíthetőek legyenek.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara vezetője, bár nem vett részt a vitán, az InfoRádió kérdésére rámutatott, hogy a szakemberhiány miatt rég nem az optimális betegellátási szinthez, hanem a minimumhoz kell igazítani a létszámot egy-egy osztályon.

Hozzátette: nem gondolom, hogy a fogyáshoz kell igazítani a minimumfeltételeket, hanem olyan szemléletváltást kell kialakítani és olyan pénzügyi beavatkozásokat megtenni, amivel ezt a rendszert, illetve az egészségügyi ágazatot ismét vonzóvá lehet tenni.

Hasonló állásponton van Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Szerinte elhibázott döntés lenne, ha a minimumfeltételeket csökkentik annyira, hogy megfeleljenek a mai ellátóhelyek, mert az a mostani állapotokat konzerválná és legalizálná, a mostani állapotok pedig a betegbiztonságot fenyegetik.

Sipka Balázs hozzátette: meg kell várni, hogy ha átírná, akkor pontosan hogyan módosítaná a szabályozást a kormány és ennek fényében volna szükség újabb egyeztetésekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×