eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Schiffer: "Elveszett az alaptörvény-módosítás feletti ellenzéki kontroll esélye"

Sem a Jobbik, sem az MSZP képviselői nem jelentek meg azon a keddi egyeztetésen, amit az LMP kezdeményezett a terrorveszély-helyzet alaptörvénybe iktatásának kormányzati tervezete nyomán.

"Hol vannak azok a határok, amikben meg tudunk egyezni, ameddig el lehet menni?"

Ennek a kérdésnek a közös megválaszolására kérte az ellenzéket a Lehet Más a Politika frakcióvezetője a terrorizmus elleni hatékonyabb fellépésről szóló kormánypárti alaptörvény-módosítás nyomán. Schiffer András szerint ugyanis a Jobbik, az MSZP és az LMP egyetért abban, hogy az emberek biztonságérzete megrendült, ezért szükség lehet rendkívüli intézkedésekre.

"De ahhoz épeszű ellenzéki párt nem asszisztálhat, hogy Orbán Viktor saját magának hatvan napra egy olyan biankó csekket akar kiállíttatni a parlamenttel, hogy gyakorlatilag azt csinálhat, amit akar a tévé- és rádiócsatornákkal, az emberek szabad mozgásával, illetve gyülekezésével, a posta-, illetve az internetforgalommal."

A keddi egyeztetésre azonban sem az MSZP, sem a Jobbik nem ment el, ezért Schiffer András szerint elveszett az esélye az alaptörvény-módosítás feletti ellenzéki kontrollnak. A szocialisták közleményükben idő előttinek tartották a megbeszélést és saját javaslatukra emlékeztették a többi frakciót, ami az országgyűlés kétharmados többségének döntésétől tenné függővé a terrorizmus miatt szükséges rendkívüli intézkedések hosszú távú fenntartását. A Jobbik azért nem ült tárgyalóasztalhoz, mert úgy véli, hogy a baloldal bevándorláspolitikája leszerepelt, mondta Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő, a párt szóvivője.

"Finoman fogalmazva is messze túlmegy és túlnő a terrorizmus visszaszorításán, gyakorlatilag egy rendeleti kormányzást tenne lehetővé hatvan napra."

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke keddi sajtótájékoztatójában hangsúlyozta, hogy a kormánypártok számára a családok biztonsága a legfontosabb.
 
"És ebből az alaphelyzetből egy jottányit sem vagyunk hajlandóak engedni, semmilyen kompromisszumot nem tudunk kötni ebben a kérdésben."
 
Az MSZP eztán a javaslatukra adott érdemi reakciót hiányolta, a Jobbik pedig a korábban más kormánypárti politikusoktól hallható kompromisszumkészséget.
 

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×