eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Fővárosi Közgyűlés: az agglomerációs közlekedés nem Budapest feladata

A Fővárosi Közgyűlés ülésén a képviselők elfogadták az agglomerációs tárgyalásokat támogató javaslatot. Szó volt a forrásmegosztásról és a 2024-es budapesti olimpia pályázatáról is.

A városvezető hangsúlyozta, hogy a párton belüli viták nem tartoznak az ellenzékre. Hozzátette: a helyi közlekedés a főváros feladata, de a helyközi, agglomerációs közlekedés működtetése nem kötelező fővárosi feladat. Tarlós István szerint elvi megállapodás már van a kormánnyal az agglomerációs közlekedés és a HÉV állami átvételéről.

Az agglomerációs közlekedés átszervezésével az ellenzék nem értett egyet. Az ülést megelőzően az MSZP, az LMP, a DK és a PM képviselői is úgy foglaltak állást, hogy az állami átvétel romló minőségű, ugyanakkor drágább szolgáltatásokat eredményez, aminek a főváros lakói lesznek a károsultjai.

Ezzel kapcsolatban Horváth Csaba, a szocialista képviselő az ülés előtt elmondta, hogy a bátorság próbája a mai ülés, amelyen eldőlt, hogy a fideszes képviselők nem a fővárosiak érdekeit, hanem a kormány elképzeléseit támogatják. Horváth Csaba hangsúlyozta: a HÉV-vonalak átadása jelentős vagyonvesztést okoz és drágítja majd az utazást is.

Az ülésen döntöttek a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alapját képező helyszín-kiválasztási javaslatról is. Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes elmondta: az olimpia miatt szükséges fejlesztések a városszerkezet hiányzó elemeit is pótolni tudják.

Mint mondta, a főváros és annak területe alkalmas lehet a játékok megrendezésére, amely szakértők szerint gazdaságosan is megoldható. Szeneczey Balázs hangsúlyozta: a tervezett beruházások és fejlesztések az olimpiától függetlenül is megvalósulnak.

Karácsony Gergely, zuglói polgármester, a PM fővárosi képviselője arról beszélt: annak ellenére, hogy a Kúria megsemmisítette a nyári játékokról szóló népszavazási kérdéseket, folytatják kezdeményezésüket és újra megpróbálják benyújtani az olimpia rendezéséről szóló népszavazási kezdeményezést.

Az LMP-s Csárdi Antal arról beszélt, hogy a kormány és a város úgy akarja rákényszeríteni az olimpiát Budapestre, hogy még az agglomerációs közlekedés helyzetét sem képes kezelni.

A tervekről elhangzott, hogy a Kvassay zsilip környékén épülne fel az atlétikai stadion, az olimpiai falu és több más versenyhelyszín is. A tervezett olimpiai helyszín két térségből és ezeken belül hét klaszterből áll. A Duna térség az Olimpiai park (a Kvassay-zsilip térsége), a Margitsziget és az Óbudai-sziget klaszterből áll. Az úgynevezett városfejlesztési térséget pedig a Hősök tere, a Puskás, a Vásárközpont és a Népliget nevű klaszter alkotja.

A közgyűlés mai döntésével jóváhagyta azt a garancialevelet is, amelyben a főpolgármester a főváros nevében támogathatja a 2024-s olimpiai pályázatot is.

A testület elfogadta az idei évi forrásmegosztás arányait is. Ennek alapján a kerületek 108,9 milliárd, míg a főváros 120,4 milliárd forintot kap. A képviselők ezt követően állami tulajdonba adták a fővárosi Fiumei úti temetőhöz tartozó, jelenleg a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. tulajdonában álló ingatlanokat: a hátsó temetőt és a zsidó temetőt, továbbá a Kegyeleti Múzeum Temetkezési és Kegyeleti Szakgyűjteményében őrzött kulturális javakat.

A közgyűlés egy határozata alapján Budapest bemutatkozhat a MIPIM nemzetközi ingatlanfejlesztő szakkiállításon, amelyet márciusban rendeznek meg Cannes-ban. Egy másik döntéssel pedig a magyar főváros csatlakozik két környezetvédelmi célokat kitűző nemzetközi szervezethez: a Fenntartható Közbeszerzésben Világszínvonalon Vezető Városok Hálózatához (Global Lead Cities Network on Sustainable Initiatives) és a Polgármesterek Paktuma nevű szervezetekhez.

A Fővárosi Közgyűlés február 17-én tartja következő ülését, amelyen az idei évi költségvetésről is dönthetnek a képviselők.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×