Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ezért dolgoznak újra a Bem rakparti alagútban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Bem rakparti HÉV-alagút ágyazatcseréjét nem lehetett a födém nyári megerősítésével egy időben elvégezni - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Közlekedési Központ stratégiai és innovációs igazgatója. Nyúl Zoltán kiemelte, hogy február 22-e után - ameddig a HÉV nem közlekedik a Batthyány tér és a Margit híd között - már nem lesz szükség az alagút újabb lezárására.

"Ez az alagút az elkészülte óta ugyanazt az ágyazatot használja, tehát most több mint negyvenéves a sínek között lévő, elaprózódott, zúzott kő ágyazat cseréje történik. Ezek alapvetően töredeznek és szennyezetté is válnak, a javítási munkálatokat mindenképpen el kell végezni ahhoz, hogy hosszútávon biztonságosan vágányok lehessenek. Ezeket a munkálatokat nem lehetett a fonódó villamosberuházás egyes elemeivel együttesen csinálni, technikailag is lehetetlen lett volna. Ütemezésileg pedig fontos volt, hogy akkor nyúljunk ehhez a szakaszhoz legközelebb, amikor a felszíni közlekedéssel megfelelően biztosítani tudjuk az utasok közlekedését" - mondta a Budapesti Közlekedési Központ stratégiai és innovációs igazgatója.

Emiatt nem közlekedik a Batthyányi tér és a Margit híd között a szentendrei HÉV, nyáron is volt egy hosszabb ilyen időszak, az utasok, hallgatók és olvasók is kérdezték, nem lehetett volna mindent, a födém megerősítést és az ágyazat cseréjét, egyszerre megoldani. Nyúl Zoltán erre a felvetésre azt mondta, nem, hiszen az ágyazatcserével érintett terület és technika nem volt összehangolható az oszlopsoros megerősítéssel. A nyári felújítások után lehetett volna csinálni, de akkor még a fonódó hiányában a felszíni pótlás nem lett volna megoldható.

A fonódó villamos működésével kapcsolatos első tapasztalatokról, különösen a megerősített Bem rakparti födémről a BKK stratégiai és innovációs igazgatója úgy fogalmazott, nincs probléma, bírja a terhelést, alkalmas az utasforgalmi közlekedésre.

"Voltak kisebb fennakadások, menetrendi problémák, de ezek száma azon a szinten marad, ami egy ekkora beruházásnál természetesnek mondható. A finomhangolás során ezeket az információkat feldolgozzuk és hasznosítjuk."

"A február 22-i átadás után ez az alagút jó ideig zavartalanul lesz használható, nincs olyan tervezett munka, ami ennek a szakasznak a lezárását indokolná a következő időszakban" - tette hozz Nyúl Zoltán.