Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lassabban közlekedjünk, hogy ne legyen baleset!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megnőtt a gyalogos balesetek száma, a rendőrség adatai szerint legtöbbször 50 év felettiek vesztették életüket. A hétvégén több mint száz balesethez riasztották a rendőröket - mondta az InfoRádióban Kiss Csaba, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára.

"A közlekedési körülmények változása miatt szinte automatikusan nő a kerékpáros- és gyalogoselütések száma, hiszen sokkal hamarabb sötétedik, később világosodik. Erre az időszakra - november, december, január, február - nagyon jellemző, hogy a járművezetők későn észlelik lakott területen kívül az úttesten sétáló gyalogosokat vagy a közlekedő kerékpárosokat, akik legtöbbször nem használják a láthatósági fényvisszaverő mellényt, vagy nem világos ruhában közlekednek. Sajnos a gyalogosok, szabálytalanul, az úttest jobb szélén közlekednek, pedig a KRESZ előírja, hogy lakott területen kívül gyalogosként az úttest bal oldalán, tehát a forgalommal szemben kell közlekedni. Fokozott figyelemmel közlekednie a gyalogosnak és a járművezetőknek is" - hívta fel a figyelmet az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára.

Elgondolkodtató, hogy a legtöbb esetben ötven év feletti gyalogost ütöttek el, ennek okáról Kiss Csaba azt mondta, talán kevésbé figyelmesek, kevésbé veszik észre, hogy nincsenek biztonságban, kevésbé tudnak figyelni a saját testi épségükre, vagy pedig rosszul becsülik fel, hogy az autós meg tud állni, észreveszi és kikerüli őket kellő távolságban.

Több mint száz személyi sérüléssel járó közúti baleset történt a hétvégén, bár az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára azt mondta, ez nem kiugró szám. Hozzátette, ez visszavezethető a figyelmetlenség mellett arra is, hogy sokan még nem veszik komolyan, hogy jelentős rosszabbodtak a közlekedés feltételei. Esőben, havas esőben, hóban, ónos esőben más a gépjármű tapadása, ami növeli a féktávot. A baleseteket azzal előzhetjük meg, ha jóval lassabban közlekedünk - hangsúlyozta az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára.

Hanganyag: Kálló Izabella