eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma

Köznevelési kerekasztal alakul - a nap hírei

Köznevelési kerekasztal alakul a felsőoktatási kerekasztal mintájára. Garantált a 65 év felettiek utazási kedvezménye - jelentette ki a Fidesz- frakció szóvivője. Ausztria a schengeni zónából való kizárással fenyegeti Görögországot.

Köznevelési kerekasztal alakul a felsőoktatási kerekasztal mintájára- jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán azután beszélt erről, hogy a Nemzeti Pedagógus Karral és szakmai szervezetekkel tárgyalt. Hangsúlyozta: a kerekasztal a köznevelés aktuális kérdéseit tekinti majd át. Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár közölte: az egyeztetésen konszenzus jött létre, így egyharmadára csökkenhetnek a pedagógusok adminisztrációs terhei. Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke úgy értékelte a megbeszélést, hogy a találkozón közeledtek az álláspontok.

A Fidesz kész az egyeztetésre a terrorveszéllyel összefüggő alaptörvény-módosítási kezdeményezésről - közölte a kormánypárt frakciójának szóvivője. Halász János ugyanakkor hozzátette: nem ésszerűtlen kompromisszumokra, hanem megoldásra van szükség. A szóvivő emlékeztetett, hogy a Jobbik négyötödös parlamenti felhatalmazáshoz kötné a terrorveszély elrendelését. Halász János a főpolgármester felvetésére is reagált, kijelentette: továbbra is garantált a 65 év felettiek ingyenes utazása. Tarlós István tegnap (pént) arról is beszélt: a BKK-tól 150, a BKV-tól pedig 200 dolgozót küldhetnek el és szükségesnek tartja a taxisrendelet módosítását.

Az osztrák belügyminiszter a schengeni övezetből való ideiglenes kizárással fenyegette meg Görögországot, ha Athén nem erősíti meg határainak ellenőrzését a migránsáradattal szemben. Johanna Mikl-Leitner a Die Welt című német lapnak azt mondta: Sok európai már tűrőképessége határára érkezett. Christine Lagarde a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója pedig a davosi világgazdasági fórumon kijelentette, hogy a migránsválság egyenesen a schengeni övezet létét fenyegeti. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter álmegoldásnak nevezte az osztrák javaslatot. Hollandia az Unió soros elnöksége néhány hete jogilag lehetetlennek mondta Görögország kizárását.

Újabb tüntetéseket tartottak Lengyelországban a kormány ellen. A fagyos idő ellenére ezrek vonultak az utcákra Varsóban és 30 is több más településen, hogy megvédjék a szabadságot, amelyet a tiltakozók szerint a tavaly októberben kormányra került konzervatív erők fenyegetnek. A fővárosban több ezren gyűltek össze a miniszterelnök hivatala előtt, majd átvonultak az államfői palotához. A tüntetők lengyel és uniós zászlókat vittek magukkal, és transzparensek nyilvánították ki véleményüket. A megmozduláson magyar ellenzéki aktivisták is részt vettek. Beata Szydlo lengyel miniszterelnök szerint kormánya tiszteletben tartja az alkotmányt, valamint az európai szabályokat és szerződéseket. Lech Walesa volt lengyel elnök ugyanakkor Lengyelország tönkretételével vádolta meg a jelenleg kormányzó konzervatív pártot.

Eddig 8 európai országban van kiterjedt influenzajárvány. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ azt is megállapította, hogy fokozódik a betegség aktivitása a kontinensen. Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi összegzése szerint alacsony az influenza elterjedtsége. A vizsgált betegeknél döntően az influenza A vírust mutatták ki. Ez a típus inkább a fiatalabb, egyébként egészséges felnőttekre veszélyesebb. A szintén megfigyelt A-H3N2 altípus pedig jellemzően az időseknél okoz súlyos szövődményeket. A Tisztiorvosi Szolgálat felhívja a figyelmet, hogy a védőoltást még mindig érdemes beadatni, mert a mostani szezonra kifejlesztett vakcina hatékony védelmet nyújthat a betegség ellen.

A Holt-Tiszán már lehet - egyelőre - saját felelősségre korcsolyázni. A Balatonon és a Velencei tavon ugyanakkor még nem javasolt a jégre menni. Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője elmondta: a mérések szerint a Balatont már 8-13 centiméteres jég fedi, de a jégtakaró egyenetlen, ezért egyelőre nem tanácsos a jégre lépni. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa pedig arról számolt be: a megyében számos folyó és kisebb-nagyobb tó felülete befagyott, amelyekre saját felelősségre már rá lehet merészkedni. A police.hu-n ugyanakkor a rendőrség arra figyelmeztet: tilos a szabadvizek jegén tartózkodni éjszaka, korlátozott látási viszonyok között vagy járművel, illetve a kikötők területén, vagy a folyókon.

Van ötös a lottón. Az egyetlen telitalálatos szelvény kitöltője több mint 1 milliárd 490 millió forinttal lett gazdagabb. Az ötöslottó nyerőszámai a következők: 11, 27, 55, 68, 80. Legutóbb tavaly októberben volt telitalálat az ötös lottón.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×