Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A NAV arra számít, sokan választják majd a bevallási nyilatkozatot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) abban bíznak, hogy nagyon sokan választják majd a bevallási nyilatkozatot - közli az MTI, Kis Péter Andrásra, a NAV adószakmai szóvivőjére hivatkozva, aki az M1 aktuális csatornán beszélt erről kedden.

A szóvivő ismertette: az egyéni adózók az idei évtől kérhetik, hogy helyettük a NAV készítse el az szja-bevallást. Ezt a bevallási nyilatkozattal lehet kezdeményezni február 1-jéig.

Akinek munkáltatója van, a munkáltatótól a tavalyi összesített keresetéről kapott igazolás (15M30) utolsó oldalán jelezheti egy x-szel és aláírásával, hogy megbízza a NAV-ot a bevallás elkészítésével.

Akiknek nincs munkáltatójuk, az adóhatóság honlapjáról letölthető 15NY31 jelű nyomtatványon tehetik meg ezt, a nyomtatványt a NAV ügyfélszolgálatán is be lehet szerezni.

Például egy diák, aki tavaly nyáron három hónapot dolgozott és nincs munkáltatója, de bevallást kell benyújtania tavalyi keresményéről, ha ezt a nyomtatványt eljuttatja a NAV-hoz, ezzel le is tudta a bevallását - mondta a szóvivő.

Az adózó csak akkor kap értesítést az adóhatóságtól, ha valamit elszámoltak, befizetendő vagy visszaigényelhető adó van. A bevallást május 20. után meg lehet nézni elektronikusan az ügyfélkapun keresztül vagy az adóhatóság ügyfélszolgálatainál.

A bevallási nyilatkozatot azok választhatják, akik 2015-ben kizárólag munkáltatótól szereztek jövedelmet, nem érvényesítettek kedvezményt és az szja 1+1 százalék kivételével nem rendelkeznek adójukról.