eur:
394.47
usd:
369.68
bux:
65166.39
2024. április 19. péntek Emma

"Amerikának nem érdeke Európa gyengítése"

Az Egyesült Államoknak nem érdeke Európa gyengítése, hiszen a kontinens akkor Oroszország felé fordulna - mondta Magyarics Tamás. Az Amerika-szakértő az InfoRádió Aréna cím műsorában beszélt az amerikai elnök-jelölti kampányt foglalkoztató európai kérdésekről is.

Az Egyesült Államok mindig igyekezett elkerülni, hogy az eurázsiai térséget egyetlen erőközpont uralja, így az amerikai politikának nem lehet érdeke Európa gyengítése - véli Magyarics Tamás.

"Nem tartom azt valószínűnek, hogy az amerikaiak tudatosan meg akarják gyengíteni Európát, mert akkor Európának a logikus partnere Oroszország lenne. És az amerikaiaknak nem érdeke egy orosz-európai szorosabb együttműködés." - fogalmazott az Amerika-szakértő.

Magyarics Tamás szerint az európai politikát egy ideje meghatározó menekültkérdés megosztja az amerikai politikusokat. A republikánusok közt többen kizárnák a bevándorlókat. A legkidolgozottabb tervvel azonban Marco Rubio, republikánus elnökjelölt aspiráns rendelkezik.

"Õ egy kicsit ausztrál-rendszert szeretne bevezetni, ami azt jelenti, hogy érdemek - például családegyesítés - alapján engednének be embereket. Magyarul kimazsoláznák a magasan képzetteket, vagy akár a szakmunkásokat." - véli az Amerika-szakértő.

Ukrajna ügyében a republikánusok sokkal keményebb fellépést sürgetnek Oroszországgal szemben. A szakértő szerint komoly vita folyik arról, hogy az amerikaiak elláthatják-e az ukránokat halálos fegyverekkel.

A demokraták egy kicsit pragmatikusabbak - tette hozzá Magyarics Tamás. Úgy vélik, hogy Oroszország nélkül nem lehet rendezni az ukrajnai helyzetet, és John Kerry külügyminiszterként komoly tárgyalásokat is folytatott az ügyben. Ezeknek azonban jelenleg kevés látható eredménye van.

Hanganyag: Exterde Tibor, Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×