eur:
395.88
usd:
372.83
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Orbán: Nem lesz kötelező sorkatonai szolgálat - a nap hírei

Cáfolta a sorkatonai szolgálat újbóli bevezetéséről elterjedt híreket a miniszterelnök. Visszautasítja az osztrák kancellár uniós kifizetések blokkolására vonatkozó kijelentését a külgazdasági és külügyminiszter. Ferenc pápa szerint soha nem szabad elfelejteni a holokauszt áldozatainak szenvedését.

Nem lesz kötelező sorkatonai szolgálat Magyarországon - jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor az M1-en azután nyilatkozott erről, hogy a sajtó Kövér Lászlóra, az Országgyűlés elnökére hivatkozva közölte: egyáltalán nem kizárt, hogy a nem túl távoli jövőben visszaállítják a sorkötelezettséget. A kormányfő megerősítette: sem most, sem később nem kívánnak foglalkozni ezzel a kérdéssel. Simicskó István honvédelmi miniszter korábban arról beszélt: felvetődött, hogy a 18. életévüket betöltött fiatalok önkéntes alapon egy hónapos alapkiképzésben vehessenek részt, ami után szabadon dönthetnek arról, hogy azt folytatják-e vagy sem.

Magyarország visszautasítja az osztrák kancellár kijelentését, hogy Ausztria minden pénzügyi forrást blokkolni fog azon tagállamok esetében, amelyek nem akarnak bevándorlókat befogadni. külgazdasági és külügyminiszter közleményében úgy fogalmaz: Magyarország teljesítette azokat a feltételeket, amelyek alapján jogosult az uniós forrásokra, ehhez az illegális bevándorlásnak semmi köze. Szijjártó Péter zsarolásnak minősítette Werner Faymann szavait.

Ünnepi istentisztelettel megkezdődött a keresztények egységéért tartott ökumenikus imahét Budapesten. A Deák téri evangélikus templomban megtartott szertartáson, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának rendezvényén Erdő Péter bíboros,prímás esztergom-budapesti érsek úgy fogalmazott: a keresztényeknek közösen is tanúságot kell tenniük Krisztusról. Bogárdi Szabó István református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke arról beszélt: az elmúlt hónapokban, években lezajlott események tanácstalanná, védtelenné teszik az embert, és olykor megrendítik a szilárd belső hitet is.

A történelem igazolta Raoul Wallenberg emberi helytállását, döntéseinek helyességét - mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára egy budapesti megemlékezésen. A Raoul Wallenberg Egyesület által az egykori svéd diplomata emlékére szervezett rendezvényen az államtitkár kiemelte: az egyéni döntés bátorsága, a kritikus helyzetekben megmutatkozó meg nem alkuvó emberi kiállás előtt tisztelegnek most a résztvevők.

A budapesti gettó felszabadításának 71. évfordulójára emlékezett az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség a Dohány utcában, a gettó emlékfalánál. Köves Slomó, vezető rabbi azt mondta: 71 évvel ezelőtt a mostani megemlékezők vagy rokonaik megtapasztalták, hogy milyen szörnyű lehet az emberi gyarlóság, hogyan lehet bezárni embereket a származásuk, vallásuk miatt, megfosztani őket emberi mivoltuktól és az élet lehetőségétől.

Igazságot kell szolgáltatni a diktatúra áldozatainak - mondta a nemzetgazdasági miniszter a magyarországi németek elhurcolásának emléknapja alkalmából tartott ünnepségen. Varga Mihály az óbudai rendezvényen arról beszélt: ma helytállásán múlik Magyarország jövője. A megemlékezésen a térség fideszes országgyűlési képviselője az Óbudáról és Békásmegyerről málenkij robotra vitt németekre emlékezve hangsúlyozta: mások bűnei miatt kellett szenvedniük a második világháború után a Szovjetunióba kényszermunkára hurcoltaknak.

A cselekvő szeretet példájának nevezte a 150 éves Bethesda Gyermekkórházat az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a Magyarországi Református Egyház által alapított és működtetett egészségügyi intézmény ünnepségén a Pesti Vigadóban úgy fogalmazott, az intézmény ma a legjobb magyarországi kórházak egyike mind szakmailag, mind felszereltségét tekintve, legfőbb értéke mégis az ott dolgozók emberi hozzáállásában van. A kórház dolgozóinak Áder János köztársasági elnök levélben mondott köszönetet.

Eddig 130 ezer hektár termőföldet értékesítettek a Földet a gazdáknak programban. Az államnak 170 milliárd forintos a bevétele. Az állami földekért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a program célja nem a bevételszerzés, hanem a magyar földművesek, a középosztály, a családi vállalkozások segítése, valamint a spekuláció kiszűrése. Bitay Márton Örs hozzátette: a programban mintegy 7 ezer gazda vásárolt földet. Az államtitkár kiemelte, hogy tavaszig további 140 ezer hektár földet kíván az állam eladni.

Ferenc pápa szerint soha nem szabad elfelejteni a holokauszt áldozatainak szenvedését. A katolikus egyházfő a római zsinagógában tett első látogatásán beszélt erről. A pápa úgy vélte: a soá tanítása az, hogy mindig a legnagyobb figyelemre van szükség, hogy a lehető leggyorsabban lehessen közbelépni az emberi méltóság és a béke védelmében. Nem sokkal korábban a katolikus egyházfő holokauszt-túlélőkkel találkozott a zsinagógában.

Az iráni államfő és az amerikai elnök is üdvözölte a Teheránnal kötött nukleáris egyezmény életbe lépését. Barack Obama úgy fogalmazott: az atombombához vezető minden utat elzártak az iszlám köztársaság elől a nagyhatalmak. Hozzátette: Washington fenntartja azokat a szankciókat, amelyeket ballisztikus rakétaprogramja miatt szabott ki Teheránra. Haszán Róháni iráni államfő a teheráni parlamentben azt hangsúlyozta: az atomegyezmény egy olyan lehetőség, amelyet az ország fejlesztésére, a jólét növelésére kell használni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×