eur:
393.76
usd:
369.04
bux:
65811.63
2024. április 23. kedd Béla

Átveszi az agglomerációs közlekedés finanszírozását a fővárostól az állam - a nap hírei

Bírálta a helyhatóságoknak juttatott állami pénzek elosztását a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége. Bekerült az Oscar-díjra jelölt idegen nyelvű filmek közé a Saul fia.

Több mint 2 ezer milliárd forintos uniós forrást kell kifizetni az idén Magyarországon - ismertette az erről szóló kormánydöntést a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János az idei első Kormányinfón elmondta: a rendelet azt is rögzíti, hogy 2017. június 30-ig a 2014 és 2020 közötti uniós ciklus összes pályázatát ki kell írni, és legkésőbb 2019 elejére a teljes rendelkezésre álló összeget ki kell fizetni. Szólt arról is, hogy február közepétől folytatódnak a földárverések. Az újabb árverési kör március végéig tart változatlan áron, változatlan jogi feltételekkel. Azt is hangsúlyozta: átveszi az agglomerációs közlekedés finanszírozását a fővárostól az állam és kész a HÉV hálózat, valamint a MÁV integrációjára. Mint mondta: a kabinet elfogadja a főpolgármester érvelését, hogy a fővárosnak azt kell finanszíroznia, ami a törvényi kötelezettsége.

A kormány szeretné elérni, hogy ne csak Budapest, hanem az ország más városai, térségei is vonzó munkaerőpiaci, befektetési célpontjai legyenek a vállalatoknak. Az emberi erőforrások minisztere egy a felzárkózást szolgáló tanácsadó, konzultációs testület megalakuló ülésén a Parlamentben elmondta: a társadalmi felelősségvállalást fontosnak tartó nagyvállalatok is adhatnának munkát azoknak, akik jelenleg közfoglalkoztatottként dolgoznak vagy hátrányos helyzetűek.

A beruházási célú hitelek több mint felét nem vették volna fel a kis- és közepes vállalatok a növekedési hitelprogram nélkül - értékelte a második szakaszt a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója. Virág Barnabás szerint a múlt év végén lezárult újabb program jelentősen hozzájárult a gazdaság hosszú távú növekedési potenciáljának erősítéséhez. A szakember emlékeztetett arra, hogy a kis- és közepes vállalkozások termelékenysége jelentősen elmarad a nagyvállalatokétól nemzetközi összehasonlításban.

A piaci bizonytalanságok miatt elhalasztja jüankötvény-kibocsátását Magyarország - közölte egy üzleti forrás a Dow Jones hírügynökséggel. Szerdán az Államadósság Kezelő Központ sikeresnek értékelte a Bank of China által a jüankötvény kibocsátásának előkészítésére rendezett kampányt. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a múlt hónapban a Reuters hírügynökségnek adott interjúban nagyon fontosnak nevezte egy jüankötvény kibocsátását a tavaly novemberben a Kínával kötött megállapodásnak megfelelően.

Fokozottan vizsgálja az elhúzódó eljárások okát a Kúria - erősítette meg az InfoRádió Aréna című műsorában a testület elnöke. Darák Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a bírók munkájára kétfajta nyomás is nehezedik: egyrészt, hogy minél több bizonyítékot gyűjtsenek össze, másrészt, hogy minél hamarabb hozzanak ítéletet egy ügyben. Hangsúlyozta: fontos, hogy a pereket ne lassítsa a túlbizonyítási kényszer, vagyis a testület szeretné megmutatni, mi az az elégséges bizonyíték, ami után már megalapozott lehet egy ítélet.

Bírálta az önkormányzatoknak juttatott állami pénzek elosztását a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége. Schmidt Jenő elnök közölte: a szervezet nem ért egyet azzal, hogy a kormány az általános és jogilag szabályozott támogatásokon kívül is nyújt juttatásokat egyes helyhatóságoknak. Kijelentette: a tévedésből adott támogatás visszafizetése jelentős többletköltséggel jár.

Érdemi párbeszédet szorgalmaz a közoktatás helyzetéről az MSZP. Hiller István, a szocialisták oktatási kabinetvezetője úgy véli: a változásokról oktatási kerekasztal keretében kell tárgyalni annak érdekében, hogy a magyar közoktatás középpontjában ne a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, hanem a gyermek álljon.

Bekerült az Oscar-díjra jelölt idegen nyelvű filmek közé a Saul fia. Nemes Jeles László munkája egy francia, egy jordán, egy dán és egy dél-amerikai koprodukciós filmmel versenyez a fináléban. Az Oscar-díjakat 88. alkalommal osztják ki február 28-án. A Saul fia az első magyar alkotás, amely a hétvégén elnyerte a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szervezetének elismerését a Golden Globe-díjat, és nagydíjas lett a cannes-i filmfesztiválon.

A férfiaknál Cseh László, a nőknél Hosszú Katinka lett a 2015-ös év sportolója a Magyar Sportújságírók Szövetsége által kiírt szavazáson. A Magyar Labdarúgó Szövetség életműdíját Szepesi György, legendás sportriporter kapta. A sportújságírók szavazásán az edzők és a szövetségi kapitányok összevont kategóriájában Dárdai Pál, korábbi magyar szövetségi kapitány, a német Hertha labdarúgócsapatának trénere győzött. A csapatok versenyében a férfi labdarúgó-válogatott nyert, az év futballistájának pedig a válogatott kapusát, Király Gábort választották a sportújságírók.

A Sziget és a VOLT fesztivál is díjat nyert az európai fesztiválok hollandiai gáláján. soproni VOLT Fesztivál a közepes méretű rendezvények versenyében bizonyult Európa legjobbjának, míg a Sziget a legjobb programkínálat kategóriában lett első - közölte a Sziget Kft. sajtófőnöke. Vető Viktória emlékeztetett arra, hogy az általuk szervezett Sziget eddig kétszer hozta el a legnagyobb fesztiválok első helyezését.

69 éves korában elhunyt Alan Rickman világhírű brit színész. A művész rákbeteg volt. Alan Rickman pályafutása alatt számos szerepet játszott a Royal Shakespeare Company előadásaiban. Filmjeiben gyakran alakított intrikus szerepeket, egyebek mellett ő játszotta a Robin Hood - A tolvajok fejedelmében a nottinghami seriffet. Alan Rickman Rendezőként is dolgozott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×