Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sikernek tarja Szőcs, hogy marad a sámándob Milánóban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két-három hét múlva várható döntés a milánói világkiállítás magyar pavilonjának sorsáról. Szőcs Géza kormánybiztos azt támogatja, hogy a korábbi bontásra és a karcagi újjáépítésre elkülönített 500 millió forintból az alföldi városban a pavilon másolata épüljön meg.

"Ismereteim szerint az olasz és a vatikáni pavilon is talpon marad. Úgy látszik, hogy van egy koncepcionális fejlesztési elképzelésük arról, hogy maradjon valami a helyszínen, és nem kell visszaállítani az eredeti természeti környezetet, amit a legelején képviseltek" - mondta Szőcs Géza kormánybiztos az InfoRádiónak.

Szőcs Géza úgy fogalmazott, ezt a döntést sikernek értékeli.

"Én ezt elégtételnek, sikernek élem meg. Ha arra gondolok, hogy Sárkány Sándornak, az épület megálmodójának mit kellett hallania emiatt, akkor ez egy olyan elismerés, ami fölér egy díjjal. Ha megadatik ez a lehetőség, akkor támogatom. Karcag pedig kapjon egy másolatot, ez az én álláspontom" - hangsúlyozta a kormánybiztos.

Szerinte az a pénz, amely a pavilon lebontására, hazahozatalára és újraépítésére lett elkülönítve, talán elegendőnek bizonyul egy olyan épületmásolat elkészítésére, amely - ha nem is 100 százalékban, de alapvetően megegyezik az eredetivel.

"Lehet, hogy nem szükséges acélszerkezetet építeni, hanem megoldható úgynevezett ragasztott faszerkezetből, ami olcsóbb. Tehát újra lehet gondolni, hogy kijöjjön kevesebb pénzből" - mutatott rá a kormánybiztos, aki hozzáfűzte: két-három héten belül ez a kérdés a kormány elé kerülhet.

"A kormány dönthet úgy, hogy ezt a pénzt visszavonja és egyéb célra használja föl, a B-opció pedig az, hogy ebből a pénzből a kormány egy másolatot akar építeni, amely Karcagra kerülne. De az is benne van a pakliban, hogy a kormány nem ért egyet azzal, hogy a pavilon Olaszországban maradjon. Vagy azt mondja, hogy egyetért azzal, hogy ott maradjon, de pénzt már nem ad egy másolat felépítésére. Én személy szerint amellett vagyok, hogy ez a pavilon maradjon Milánóban és épüljön itthon egy másolat" - mondta Szőcs Géza.