eur:
393.2
usd:
367.42
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Mára ígért választ az EMMI a miskolci pedagógusok levelére

Egyre többen csatlakoznak a miskolci Hermann Ottó Gimnázium nyílt leveléhez. A miskolci pedagógusok szerint kaotikussá vált a közoktatás, mert túl sok változtatást vezettek be rövid idő alatt, azt kérik, állítsák le a reformokat. Kezdeményezésüket a Nemzeti Pedagógus Kar is támogatja. A minisztérium szerdára ígért válaszokat a kérdéseikre.

Túl sok a változás és egyre nagyobb a pedagógusokra és a diákokra nehezedő teher - röviden így foglalta össze a miskolci Hermann Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke azt, miért kezdték el az aláírásgyűjtést. Pilz Olivér elmondta, sem a tanároknak, sem a diákoknak nincs idejük arra, hogy alkalmazkodjanak a változásokhoz.

"Folyamatos reformokban élünk, félévente, évente, jó esetben csak kétévente újabb és újabb változtatások vannak, ez magában rejti azt is, hogy egy-egy gyerek mire végigmegy az oktatási rendszeren, reformok tömkelegének esik áldozatául, tehát nincs egy íve a tanulmányainak."

Pilz Olivér példaként említette, hogy az utóbbi években többször változott a Nemzeti Alaptanterv és módosult az érettségi követelményrendszer. Hangsúlyozta, szerintük társadalmi és szakmai konszenzus nélkül nem lehet folytatni az átalakításokat.

A miskolciakhoz, az Index információi szerint már ezerötszázan csatlakoztak, a Népszabadság úgy tudja, még az intézményfenntartó, a KLIK egyik dunántúli vezetője is támogatja a kezdeményezésüket. A Hermann Ottó Gimnázium a nyílt levelében arról írt, hogy egyeztetnének az oktatási kormányzattal, nem tárgyalnának viszont a kabinet által létrehozott Nemzeti Pedagóguskarral. Ennek elnöke, Horváth Péter az InfoRádiónak azt mondta, iskolaigazgatóként ő is érzi a problémákat.

"Hangulatilag nagyon hasonlókat érzek én is országszerte, amikor találkozom pedagógusokkal. 2013 januárja óta nagyon komoly rendszer-átalakítások mentek végig, a legutolsó dolog, ami országszerte a rossz hangulatot okozza, a tanfelügyeleti rendszer decemberi indulása. Ez volt az a pont, ami után több tantestület úgy érzi, hogy sok olyan dologgal kell foglalkozni, amelyek elszívják az energiákat a gyerekektől való foglalkozástól."

Horváth Péter szerint az oktatási kormányzat is látja a gondokat, ezért van esély az egyeztetésre.

A miskolciak nyílt levelére a szaktárca még nem válaszolt, az InfoRádió megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, azt mondták, a közoktatási helyettes államtitkár szerdán ad tájékoztatást.

Hanganyag: Sipos Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×