Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fürjes: a nemzet olimpiájára készül Magyarország

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nemcsak Budapesten, hanem 30-40 helyszínen rendezne olimpiát Magyarország - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a 2024-es budapesti olimpia pályázatának vezetője. Fürjes Balázs kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztos szerint Budapest "olimpiai méretű" város: különösebb erőfeszítés nélkül meg tudja oldani a rendezéssel járó feladatokat.

Nemcsak Budapesten, hanem 30-40 helyszínen rendezne olimpiát Magyarország - mondta az InfoRádió Aéna című műsorában a 2024-es budapesti olimpiai pályázat vezetője.

Fürjes Balázs kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztos szerint Budapest azért is profitálhatna a rendezésből, mert a koncepcióváltás értelmében a házigazda közép és hosszú távú céljait olyan fejlesztések is szolgálják, melyek az olimpiától függetlenek. Fontos újítás a több helyszín lehetősége, a kormánybiztos szerint Magyarország minden pontjáról legalább egy olimpiai helyszín 90 perc alatt elérhető lenne gépkocsival.

Fürjes Balázs úgy fogalmazott, hogy Budapest "olimpiai méretű" város: különösebb erőfeszítés nélkül meg tudja oldani a rendezéssel járó feladatokat.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság két nagy kihívás előtt áll, és ezekre a magyar pályázat lehet a válasz - mondta Fürjes Balázs. Az egyik kihívás, hogy a "giga-mega" olimpiák kora lejárt: az új koncepció szerint nem a város van az olimpiáért, hanem az olimpia van a városért. A lényeg, hogy a sportesemény miatt ne legyen szükség öncélú beruházásokra, minden fejlesztés szolgálja egyben az adott települések hosszú távú, olimpiától független céljait.

Az az elvárás, hogy a rendezéshez ne legyen szükség új beruházások tömegére. Nagyon fontos, hogy az "egy olimpia egy város" elv már a múlté. A rendező országon belül más helyszíneket is be lehet vonni: ez Magyarország esetében egy nemzeti olimpiát tesz lehetővé - hangsúlyozta Fürjes Balázs. Mint mondta: nekünk Győrtől Szegedig, Debrecenig, Nyíregyházáig, Miskolcig, Veszprémig és a Balatonig minden területe az országnak helyszínül szolgálna.

A másik nagy kihívás a fiatalok megszólítása - tette hozzá a 2024-es budapesti olimpia pályázatának vezetője.

Hanganyag: Herczeg Zsolt