Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szövetségeseket keres Budapesten a brit kormányfő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
David Cameron brit miniszterelnök csütörtökön munkalátogatásra Budapestre érkezik.

A brit kormányfő Budapesten csütörtökön délután a parlamentben tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd a két vezető közös sajtótájékoztatót tart az Országgyűlés épületében. A még szervezés alatt álló program szerint ezt követően Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadja a David Cameront.

A brit kormányfő legutóbb a decemberi EU-csúcsot megelőzően Brüsszelben egyeztetett magyar kollégájával, akkor jelentették be a budapesti látogatást.

A múlt évi utolsó Európai Tanácsi ülés előestéjén David Cameron 40 percben ismertette a közösség 28 állam-, illetve kormányfőjének azokat a brit reformelképzeléseket, amelyek a szigetország vezetője szerint szükségesek ahhoz, hogy az Egyesült Királyság lakói az idén a tagságról tartandó népszavazáson úgy döntsenek, nem válnak ki az EU-ból.

A brit kormányfő akkor nem csak kért, felajánlásokat is tett - hívja fel a figyelmet Gyévai Zoltán, a Bruxinfó főszerkesztője.

"A brit követelésekről februárra kell megállapodni, hiszen az előzetes egyeztetések során nyilvánvalóvá vált, hogy a kérdések rendezési megoldása nem egyszerű. Ilyen szempontból a találkozó jelentősége az volt, hogy egyrészt az állam-és kormányfők végre először tüzetesen áttekintsék ezt a kérdést, másrészt ez nagyon fontos pr-akciónak számít. Az is érdekes volt, hogy Cameron szinte körüludvarolja most a tagállamok vezetőit" - fogalmazott az InfoRádiónak Gyévai Zoltán.

David Cameron minden valószínűség szerint Budapesten szövetségest, illetve szövetségeseket keres egyik-másik brit uniós reformelképzelésnek támogatására. A brit Daily Telehraph című lap szerint Budapesten keresztül a Visegrádi négyek álláspontját szeretné számára kedvező irányba terelni.

David Cameron a következő hetekben - folytatva az elmúlt hónapok vizitjeit - várhatóan több tagállam vezetőjével is tárgyal, személyesen győzködve kollégáit a londoni elképzelésekről és a változások szükségességéről.

Ahogy december közepén a brüsszeli csúcstalálkozón a 28-ak előtt, valószínűleg Budapesten is tesz kisebb-nagyobb gesztusokat, felajánlásokat a várható támogatást segítendő.

Hanganyag: Király István Dániel