eur:
394.13
usd:
368.78
bux:
66295.2
2024. április 25. csütörtök Márk

Szövetségeseket keres Budapesten a brit kormányfő

David Cameron brit miniszterelnök csütörtökön munkalátogatásra Budapestre érkezik.

A brit kormányfő Budapesten csütörtökön délután a parlamentben tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd a két vezető közös sajtótájékoztatót tart az Országgyűlés épületében. A még szervezés alatt álló program szerint ezt követően Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadja a David Cameront.

A brit kormányfő legutóbb a decemberi EU-csúcsot megelőzően Brüsszelben egyeztetett magyar kollégájával, akkor jelentették be a budapesti látogatást.

A múlt évi utolsó Európai Tanácsi ülés előestéjén David Cameron 40 percben ismertette a közösség 28 állam-, illetve kormányfőjének azokat a brit reformelképzeléseket, amelyek a szigetország vezetője szerint szükségesek ahhoz, hogy az Egyesült Királyság lakói az idén a tagságról tartandó népszavazáson úgy döntsenek, nem válnak ki az EU-ból.

A brit kormányfő akkor nem csak kért, felajánlásokat is tett - hívja fel a figyelmet Gyévai Zoltán, a Bruxinfó főszerkesztője.

"A brit követelésekről februárra kell megállapodni, hiszen az előzetes egyeztetések során nyilvánvalóvá vált, hogy a kérdések rendezési megoldása nem egyszerű. Ilyen szempontból a találkozó jelentősége az volt, hogy egyrészt az állam-és kormányfők végre először tüzetesen áttekintsék ezt a kérdést, másrészt ez nagyon fontos pr-akciónak számít. Az is érdekes volt, hogy Cameron szinte körüludvarolja most a tagállamok vezetőit" - fogalmazott az InfoRádiónak Gyévai Zoltán.

David Cameron minden valószínűség szerint Budapesten szövetségest, illetve szövetségeseket keres egyik-másik brit uniós reformelképzelésnek támogatására. A brit Daily Telehraph című lap szerint Budapesten keresztül a Visegrádi négyek álláspontját szeretné számára kedvező irányba terelni.

David Cameron a következő hetekben - folytatva az elmúlt hónapok vizitjeit - várhatóan több tagállam vezetőjével is tárgyal, személyesen győzködve kollégáit a londoni elképzelésekről és a változások szükségességéről.

Ahogy december közepén a brüsszeli csúcstalálkozón a 28-ak előtt, valószínűleg Budapesten is tesz kisebb-nagyobb gesztusokat, felajánlásokat a várható támogatást segítendő.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×