eur:
395.64
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Schöpflin: a menekültválságot kezelni tudjuk, megoldani nem

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője globális válságnak tartja a menekültkrízist. Schöpflin György azt mondta: Európában sokkal keményebb fellépésre lenne szükség a bevándorlással szemben, visszaküldhetjük az embereket Törökországba, Libanonba, az ottani menekülttáborokba. A teljes beszélgetést este 6 órától az InfoRádió Aréna című műsorában hallgathatják meg.

A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint Európa nem képes leállítani a népvándorlást, ugyanis ez a Közel-Keletről és Afrikából indul.

"Kezelni tudunk, megoldani nem" - fogalmazott az EP-politikus.

Schöpflin György emlékeztetett a nyugat- és kelet-európai törésvonalra, a befogadáspártaikra és az ezt elutasítókra.

"Egy pillanatra sem akarom azt mondani, hogy minden bevándorló terrorista, de köztük nagyon könnyen el tudott rejtőzködni, a párizsi merényleteknél is láttuk, nem egy harcos" - mutatott rá.

A brüsszeli politikus globális válságnak tartja a menekültkrízist és Európában egy sokkal keményebb fellépést vár a bevándorlással szemben.


Az Európai Néppárt frakciója által rendezett Isten veled liberalizmus? Az európai identitás válsága című pénteki konferenciájáról is beszélt a Fidesz-KDNP EP-képviselője.

Schöpflin György hozzátette: aki kihívást indít a posztliberalizmussal szemben, azt populistának vagy rasszistának bélyegzik.

 Feltehetőleg az Európai Bíróságnak kell majd kimondani a végső szót az Európai Humanista Föderáció által indított polgári kezdeményezésről - mondta a továbbiakban a Fidesz európai parlamenti képviselője. Schöpflin György hozzátette. a kezdeményezés, ha előterjesztői összegyűjtik a megfelelő számú aláírást, arra kérné a bizottságot, hogy szankcionálja Magyarországot a jogállamiság elveit sértő intézkedései miatt.

"Erről a kezdeményezésről soha nem hallottam, nem tudom, mikor jött létre. Hol van itt az átláthatóság, amely része a demokráciának tudtommal... Megpróbálja elvinni ezt az egész intézményt, eszközt nyíltan politikai irányba egy tagállammal szemben. Ám nagyon hosszú ez az út. Tegyük fel, hogy egy év múlva összehozzák az egymillió aláírást, nagyon valószínű, hogy igen. Akkor azt megint megvizsgálja a bizottság, de egyáltalán nem biztos, hogy azt fogja mondani, hogy mehet. Ami most történt, az egy előzetes engedélyezése annak, hogy el lehet kezdeni az aláírásgyűjtést. Hogy mi történik egy év múlva, meglátjuk. A bizottságnak kötelező megvizsgálnia, hogy tényleg igaz-e az az állítás, hogy komoly problémával kell szembenézni, ami az emberi jogokat, jogállamiságot, fékek és ellensúlyokat illeti. Azt is tudjuk, hogy Magyarországot rengetegszer átvilágították. Nem tökéletes a magyar rendszer, azt tudjuk, nincs tökéletes politikai jogi rendszer. Miért pont Magyarország? Sokak szemében Magyarország lett a fekete bárány, ahol naponta rettenetes dolgok történnek. Hiába bizonyítjuk, hogy ez nem így van, ez az a bizonyos, előbb említett zárvány" - fogalmazott Schöpflin György.

A Fidesz európai parlamenti képviselője hozzátette: "ez egy teljesen új helyzet, kérdés, hogy jogilag hogyan fogják ezt nézni. Valószínűleg az akkori helyzetet fogják vizsgálni. Akkor még van egy lépés. Tegyük fel, hogy a bizottság azt mondja, ez nem elfogadható, akkor a kezdeményező nagyon valószínű, hogy fellebbez a luxemburgi bíróságon, illetve Magyarország is fellebbezhet, esetleg most is, nem tudom. Mindenesetre ez az a nagyon kényes pont, ahol a politika és a jog találkozik, a jognak igazából politikai döntéseket kell hoznia. A bíróságok ezt nem kedvelik. Ugyanakkor mivel már elindult a folyamat, nem látok mást megoldást, mint, hogy valamelyik bíróság, valószínűleg a luxemburgi fogja ezt eldönteni."

A teljes beszélgetést este 6-tól az InfoRádió Aréna című műsorában hallgathatják meg.

Hanganyag: Hlavay Richárd, Németh Zoltán, Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×