eur:
394.92
usd:
371.54
bux:
66500.4
2024. április 16. kedd Csongor

Korcsolya, street food és 3D-s filmek a Bazilikánál

3D-s fényfestésbe öltöztetett Bazilikával, ingyenes korcsolyapályával és street food utcával is készül a karácsonyi vásár a Szent István téren. A november 27-től január 2-ig tartó eseményekről Peller Ágnes, az Advent a Bazilikánál projektvezetője beszélt az InfoRádióban.

"A Szent István téren hagyományos és új stílusú rendezvényekkel és programokkal is várjuk a kedves látogatókat" - mondta Peller Ágnes, az Advent a Bazilikánál projektvezetője.

Hozzátette: ilyen hagyományos program a néptáncház, amely a külföldiek nagy kedvence, és a hazai látogatók is szívesen csatlakoznak hozzá.

"A vásár egy új programelemmel is bővül: a Zrínyi utca szinte teljes hosszában street food kiállítókkal kedveskedünk a látogatóknak. De gyermekprogramokkal is készülünk az adventi ünnepekre, például 200 négyzetméteres korcsolyapályával, és hétvégente korcsolyaoktatással. Mind a korcsolyapálya használata és a korcsolyaoktatás is ingyenes, sőt korcsolyabérlésre is van lehetőség" - hangsúlyozta a projektvezető.

Esténként látványos 3D-s vetítéssel is feldíszítik a Szent István Bazilikát, idén a Diótörővel készülnek. Mindennap 16 órától, sötétedéstől félóránként láthatók a filmek a Bazilika homlokzatán.

"A Bajcsy-Zsilinszky út felé is nyitunk vásárt, ahol különféle kézműves kiállítók várják a látogatókat" - fűzte hozzá Peller Ágnes.

Mint mondta, a vásár kifejezetten nagy figyelmet fordít arra, hogy csökkentsék az ökológiai lábnyomunkat. A kiállítók és a látogatók is szelektíven gyűjthetik a hulladékot. Ezenkívül az egész karácsonyi vásár megvilágítása LED-izzókkal történik majd, a karácsonyfa sem élő fenyőfa, hanem egy 9 méteres és 1 tonnás műfenyő lesz.

"A korcsolyapályánk sem jégből van, ezáltal nem fogyasztjuk az áramot, hanem egy speciális műanyag, amelyen ugyanolyan könnyedén lehet korcsolyázni és ugyanakkorát lehet esni, mint egy igazi jégpályán" - tette hozzá a projektvezető.

Peller Ágnes azt is elmondta, hogy évek óta partnerük az Ökomenikus Segélyszervezet, amellyel idén is karöltve kezdenek neki az adventi időszaknak. Õk elhozzák a Szeretetéhség sütödéjüket. Bárhol, ahol adományt ad az ember, kap egy Szeretetéhség mézeskalácsot.

"Emellett az Önkéntesség Világnapján, december 5-én is lesz egy kisebb megmozdulásunk a téren, de erről majd az Adventi ünnep a bazilikánál Facebook-oldalán lehet bővebb információt kapni" - hívta fel a figyelmet Peller Ágnes.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×