eur:
394.23
usd:
370.32
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Egyetértés az uniós csúcs előtt - a nap hírei

Egyetértettek az Orbán Viktor miniszterelnök által összehívott egyeztetésen részt vevő frakcióvezetők abban, hogy olyan megállapodásra van szükség Brüsszelben. Aláírta a Törökország elleni szankciókról szóló rendeletet Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Egyetértettek az Orbán Viktor miniszterelnök által összehívott egyeztetésen részt vevő frakcióvezetők abban, hogy olyan megállapodásra van szükség Brüsszelben, amely a bevándorlás ügyében szem előtt tartja az Országgyűlés korábbi döntéseit - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Havasi Bertalan megjegyezte: a kormányfő fontosnak tartotta, hogy a vasárnapi rendkívüli török-Európai Uniós csúcs előtt tájékoztassa a magyar parlamenti képviselőcsoportok vezetőit, és kikérje a véleményüket.

Aláírta a Törökország elleni szankciókról szóló rendeletet Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ennek értelmében megtiltják a charter repülőjáratokat Törökországba, az utazási irodák nem szervezhetnek turistautakat oda, és leállítják bizonyos török áruk importját. Továbbá korlátozzák török vállalatok oroszországi tevékenységét. A rendelettel vízumkötelezettséget vezetnek be az Oroszországba utazó török állampolgárok számára.

Mindent meg kell tenni azért, hogy az Európai Unió átgondolja bevándorlás politikáját és a kötelező kvótarendszerrel kapcsolatos álláspontját - mondta a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője. Kósa Lajos megismételte, hogy álláspontjuk változatlan: az uniónak meg kell védenie külső határait, ha nem lehet a görög-török határon, akkor Bulgáriánál és Macedóniánál.

Magyarország pert indít Brüsszel ellen menekültkvóta-ügyben, és számít arra, hogy legalább a visegrádi négyek résztvevőként csatlakoznak ehhez a perhez - mondta a biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár. Mikola István kifejtette: nagyon fontos, hogy széles tömegek támogassák a magyar kezdeményezést, mert a migránsok kötelező befogadásáról szóló kvótarendszer jogilag nem áll meg.

Új uniós pályázati módot kell megtanulni, amellyel a közvetlenül Brüsszelből kapott versenyképesség-javító pályázatokon lehet részt venni - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa. Kiss Antal az M1-en elmondta: az Európai Unió 130 milliárd eurót szán saját versenyképességének javítására, ezeken a pályázatokon határon túli magyarok is részt vehetnek. Mivel színvonalas pályázatokat várnak el, ezért Budapesten továbbképzést is tartottak.

A magyarországi menekültszabályozás minden tekintetben megfelel az európai szabályoknak - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter arra reagált, hogy az Európa Tanács emberi jogi biztosa kijelentette: az utóbbi hónapokban hozott gyors lépések nehézzé tették a nemzetközi védelemhez való hozzáférést, és indokolatlan módon kriminalizálták a bevándorlókat és menedékkérőket Magyarországon. Szijjártó Péter kijelentette: látható, hogy többen azt szeretnék, Magyarországon is átláthatatlan, zavaros helyzet alakuljon ki.

Az MSZP alapszabályának módosítása, illetve a kormány szembesítése a magyar társadalmat érdeklő legfontosabb kérdésekről a szocialista párt mai (szom) kongresszusának főbb témái. Tóbiás József, a párt elnök-frakcióvezetője közölte, jövő év júniusában választják meg a párt vezetőit és akkor lerakják a program alapjait is. A kongresszusi küldöttek 80 százalékos többséggel fogadták el az alapszabály módosítását, amelyben rögzítették, az MSZP a nemzeti és európai hagyományokra építi politikáját.

Sajnálatát fejezte ki az orosz gép lelövése miatt a török államfő. Recep Tayyip Erdogan most először tette ezt meg az orosz-török viszonyban jelentős feszültséget okozó incidens óta. A török elnök azonban ismét védelmébe vette az orosz gép lelövését, amelyet Ankara légtérsértéssel indokol, és bírálta Oroszországot szíriai beavatkozása miatt. Közben az ankarai külügyminisztérium arra kérte a török állampolgárokat, hogy a helyzet tisztázódásáig halasszák el nem sürgős utazásaikat Oroszországba.

A rendkívüli állapot ellenére megtartják a nemzetközi klíma-csúcs rendezvényeit Párizsban - jelentette be a francia államfő. Francois Hollande 2 nappal a hivatalos megnyitó előtt környezetvédő csoportok képviselőit fogadta. Az ENSZ égisze alatt rendezett, 2 héten át zajló csúcson 195 ország vezetői és klímaszakértői vesznek részt. A klímacsúcson a remények szerint elfogadják az új nemzetközi megállapodást, ami a 2020-ban lejáró kyotói jegyzőkönyv helyébe lép.

Londonban és Madridban több ezren tüntettek az ellen, hogy országuk esetleg részt vegyen a szíriai konfliktusban. Francois Hollande francia elnök, aki a párizsi merényletek óta igyekszik az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíciót kibővíteni és megerősíteni, pénteken a katonai beavatkozás jóváhagyására szólította fel a brit parlamentet.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×