Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Véget ért az élő bolygóért rendezett klímafutás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Péntek délután ért véget a 7 napon és 700 kilométeren át tartó magyarországi klímafutás. Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök volt.

A Levegőt! - Klímafutás az élő bolygóért szlogennel rendezett futással a hazai általános iskolások, sportolók, orvosok és egészségfejlesztéssel foglalkozó szakemberek a november 30-án kezdődő párizsi klímacsúcs résztvevőinek üzennek - mondta Guy Angéla, a NEFI Egészségkommunikációs Központjának vezetője.

"Ha mi megteszünk mindent a saját magunk egészségének megőrzése érdekében, akkor ők is tegyenek meg mindent. Az egészség megőrzésénél nem lehetnek fontosabb szempontok. Az utolsó pillanatban vagyunk. A klímaváltozást, a környezetszennyezést, a globális felmelegedést, a vízkészlet elfogyását meg kell akadályozni. Mi most felelünk azért, hogy a gyermekeinkre, unokáinkra milyen jövő vár, meg kell tenni mindent, amit tudunk azért, hogy ők is tiszta levegőben élhessenek."

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet felkért minden általános iskolást, rajzolja le, milyen lesz a világ, ha nem állítják le a környezetszennyezést.

"Több mint 2500 rajz érkezett és mindenhol több száz gyerek futotta le velünk az utolsó kilométereket. Sok híres sportoló, olimpiai bajnok is mellénk állt. Fantasztikus volt a futás."

Nem az volt a cél, hogy tömegfutást rendezzenek, a mozgósítás a rajzolásra vonatkozott, de a Klímafutás az élő bolygóért esemény november 27-én egy közös futással zárult. A három kilométeres, a Hősök teréről Budapest legöregebb, a Magyar Tudományos Akadémia előtt álló akácfájáig tartó távon bárki elindulhatott - mondta Guy Angéla.

Hanganyag: Gödöllei Anna