eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Vásárol vagy nem?

Ma van a bolti leárazásokkal kecsegtető, úgynevezett "Fekete Péntek", illetve az ellene hirdetett, "Ne vásárolj semmit nap".

Az Egyesült Államokból származó Fekete Péntek a hálaadást követő péntek elnevezése, amikor - a karácsonyi bevásárlási szezon megkezdésével - az áruházak évtizedek óta meghosszabbított nyitva-tartással és esetenként óriási árengedményekkel várják a vásárlókat. Ilyenkor sok helyütt már nyitás előtt kígyózó sorok alakulnak ki az üzletek előtt, a boltokban pedig a tettlegességig fajuló küzdelem sem ritka egy-egy leértékelt árúért.

Mára Magyarországon is egyre több áruház, üzlet és webshop kínál speciális árengedményeket ezen a napon, sőt néhány helyen már múlt héten megtartották a fekete pénteket. Vámos Györgyöt, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát hallják.

"Igazából a karácsonyi szezon megnyújtásáról, előbbre hozataláról, az indulás előre hozataláról van szó, olyan nagy akciók mint ott, hogy zömében 80-90 százalék vagy jelentős arányban, ilyen nem nagyon lesz, de egy biztos, hogy sokan fognak érdeklődni, de hát azt azért látni kell, hogy nem minden áruházban fogunk ezzel találkozni, viszont nagyon jó alkalom arra, hogy aki már most akar tájékozódni és főleg vásárolni, az akár egy akció keretében meg tudja csinálni."

Ahogy a Fekete Pénteket, mára Magyarországon is meghirdették az elsőként Kanadában, 1992-ben tartott "Ne vásárolj semmit nap"-ot, amely pont az emberi túlfogyasztás környezetterhelésére kívánja felhívni a figyelmet. Haraszti Anikót, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársát hallják.

"Tudható, hogy ha a mai magyar átlaglakosság fogyasztási szintjét tartaná mondjuk a világ mind a 7 milliárd lakosa, akkor körülbelül 2 Földbolygóra lenne szükségünk és a túlfogyasztás, illetve a kevéssé minőségi fogyasztás olyan terhet ró a bolygónkra, amit hosszú távon unokáinknak már nem tudunk tovább adni."

Haraszti Anikó úgy vélte, hogy a leárazások hatására sokan olyasmit is megvásárolhatnak, amire amúgy nem költöttek volna, ám kihagyhatatlannak vélik az ajánlatot, sőt az is előfordulhat, hogy az akciósnak hirdetett termékeket néhány hónapja ugyan ezen az áron megvásárolhattuk volna.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×