Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vásárol vagy nem?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ma van a bolti leárazásokkal kecsegtető, úgynevezett "Fekete Péntek", illetve az ellene hirdetett, "Ne vásárolj semmit nap".

Az Egyesült Államokból származó Fekete Péntek a hálaadást követő péntek elnevezése, amikor - a karácsonyi bevásárlási szezon megkezdésével - az áruházak évtizedek óta meghosszabbított nyitva-tartással és esetenként óriási árengedményekkel várják a vásárlókat. Ilyenkor sok helyütt már nyitás előtt kígyózó sorok alakulnak ki az üzletek előtt, a boltokban pedig a tettlegességig fajuló küzdelem sem ritka egy-egy leértékelt árúért.

Mára Magyarországon is egyre több áruház, üzlet és webshop kínál speciális árengedményeket ezen a napon, sőt néhány helyen már múlt héten megtartották a fekete pénteket. Vámos Györgyöt, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát hallják.

"Igazából a karácsonyi szezon megnyújtásáról, előbbre hozataláról, az indulás előre hozataláról van szó, olyan nagy akciók mint ott, hogy zömében 80-90 százalék vagy jelentős arányban, ilyen nem nagyon lesz, de egy biztos, hogy sokan fognak érdeklődni, de hát azt azért látni kell, hogy nem minden áruházban fogunk ezzel találkozni, viszont nagyon jó alkalom arra, hogy aki már most akar tájékozódni és főleg vásárolni, az akár egy akció keretében meg tudja csinálni."

Ahogy a Fekete Pénteket, mára Magyarországon is meghirdették az elsőként Kanadában, 1992-ben tartott "Ne vásárolj semmit nap"-ot, amely pont az emberi túlfogyasztás környezetterhelésére kívánja felhívni a figyelmet. Haraszti Anikót, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársát hallják.

"Tudható, hogy ha a mai magyar átlaglakosság fogyasztási szintjét tartaná mondjuk a világ mind a 7 milliárd lakosa, akkor körülbelül 2 Földbolygóra lenne szükségünk és a túlfogyasztás, illetve a kevéssé minőségi fogyasztás olyan terhet ró a bolygónkra, amit hosszú távon unokáinknak már nem tudunk tovább adni."

Haraszti Anikó úgy vélte, hogy a leárazások hatására sokan olyasmit is megvásárolhatnak, amire amúgy nem költöttek volna, ám kihagyhatatlannak vélik az ajánlatot, sőt az is előfordulhat, hogy az akciósnak hirdetett termékeket néhány hónapja ugyan ezen az áron megvásárolhattuk volna.

Hanganyag: Sigmond Árpád