eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Pokorni: a KLIK megbotlik a saját cipőfűzőjében

Az első Orbán-kormány oktatási minisztere szerint a budapestiek mellett a nagyvárosi oktatási intézmények is visszakerülhetnének önkormányzati felügyelet alá. Pokorni Zoltán, Fidesz alelnöke azt mondta: belső működési zavarai vannak a KLIK-nek.

A Fidesz alelnöke szerint az elmúlt öt évben a kormány túlzó módon nyúlt hozzá az oktatási intézményrendszer átalakításához.

"Túl nagy feladatot hozott így létre, ennek a működési problémáit tapasztaljuk most a KLIK belső működési zavaraiban" - fogalmazott az első Orbán-kormány oktatási minisztere.

Pokorni Zoltán az Együtt konferenciáján azt mondta: nem tartaná jónak, ha ezek után az ellenzék az iskolák újbóli önkormányzati tulajdonba vagy felügyelete alá helyezését szorgalmazná, ugyanakkor néhány intézmény visszakerülhetne a helyhatóságokhoz. A Fidesz alelnöke jónak nevezte az átlagosan 40 ezer fős tankerületeket is.

"Az iskolák nagy részében, 70-75 százalékában nyugodtan vissza lehetne adni a működtetést az önkormányzatoknak, mert ott az önkormányzatok úgymond maguk hozzák ezt az üzemméretet. A kicsiknél, ahol egyébként az esélytelenség, a szegregáltság kitapintható, meg kell őrizni ezt a fajta méretet, ezt a fajta felelősségvállalást, központi finanszírozást. De például Budapesten és több nagyvárosban leapasztható olyan méretűre a KLIK, ahol már működni tud és a valódi problémákat oldja meg, nem pedig a saját cipőfűzőjében botlik meg" - fejtette ki Pokorni Zoltán.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára az InfoRádiónak azt nyilatkozta, a KLIK-et 3 évvel ezelőtti megalapítása óta folyamatosan alakítják. Czunyiné Bertalan Judit arról számolt be, hogy a legutóbbi kormánydöntés után is 26,7 milliárd forintot utaltak át a pedagógusok nem bérjellegű kifizetéseire.

"Meg kell találni a jó módszereket, csiszolni kell a rendszert. Csiszoltuk az elmúlt esztendőben is, hiszen a középirányítási pontokat, a megyei KLIK tankerületeket megerősítettük. Most is az SZMSZ olyan csiszolása folyik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál, amelynek célja, hogy a tankerületek munkája minél hatékonyabban tudja szolgálni a működést. A szervezet tehát egy működést támogató fenntartó struktúra, az egy másik kérdés, hogyan tudjuk optimalizálni a költségeket, hogy a tanárok bére és az iskola működését szolgáló fontos költségek tervezhetők és láthatók legyenek" - mondta Czunyiné Bertalan Judit.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak több mint százezer alkalmazottja van és csaknem hatezer telephelyen több mint hétszázezer gyermekről gondoskodnak.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×