Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Élő Bolygót szeretne az InfoRádió is

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az InfoRádió is csatlakozott ahhoz a kampányhoz, amelynek szervezői egymilliárd aláírással akarják figyelmeztetni a hétfőn kezdődő párizsi klímakonferencia résztvevőit a tanácskozás rendkívüli jelentőségére.

A Live Earth kampányt Al Gore indította el. Az Egyesült Államok volt alelnöke egymilliárd aláírást akar összegyűjteni az interneten annak érdekében, hogy az ENSZ november 30. és december 11. között Párizsban megrendezett klímakonferenciája valódi áttörést eredményezzen.

"Most van itt az alkalom a cselekvésre. Közösen bebizonyíthatjuk, hogy a változáshoz szükséges politikai akarat is lehet megújuló energiaforrás. Ezért arra biztatok mindenkit, hogy írja alá a felhívást és csatlakozzon hozzánk. Követeljük ki az országok vezetőinek összefogását annak érdekében, hogy egy jelentős kibocsátáscsökkentő megállapodás jöhessen létre Párizsban" - üzeni Al Gore a kampány honlapján közzétett videofelvételen.

Az ENSZ támogatásáról biztosította a kampányt. A szövetség főtitkára történelmi jelentőségűnek tartja a párizsi klímacsúcsot.

"Párizsban decemberben a kormányoknak történelmi lehetőségük nyílik arra, hogy véglegesítsenek egy jelentőségteljes és egyetemleges klímamegállapodást" - fogalmazott Ban Ki Mun.

Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére Magyarország májusban az elsők között csatlakozott Al Gore felhívásához az Élő bolygónk nevű testvérkampánnyal (http://www.elobolygonk.hu/).

A nemzetközi közösség először az 1997-ben elfogadott Kiotói Jegyzőkönyvvel próbált fellépni az üvegházhatású gázok súlyos környezeti hatásai ellen. Ez az egyezmény azonban kudarcot vallott, miképpen a 2009-es koppenhágai klímakonferencia is. Most az a cél, hogy az átlaghőmérséklet ne emelkedjen az iparosodást megelőző állapothoz képest 2 Celsius-foknál többel.

A kampányhoz csatlakozott a CEMP-csoport, amelynek az InfoRádió is a tagja.

Hanganyag: Herczeg Zsolt