Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tavaszra megújul a Merényi pszichiátriája

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Már nem fogad betegeket a Merényi Kórház pszichiátriai osztálya, mert egy hónap múlva kezdődik az osztály jövő márciusig tartó felújítása. Müller Péter, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház orvos igazgatója az InfoRádiónak elmondta: tervezték az intézmény felújítását az ombudsmani vizsgálatot követően.

"Az ombudsmani jelentés 2015. júliusában látott napvilágot, ezt követően az Országos Tisztifőorvosi Hivatal előírt bizonyos építészeti felújításokat a pszichiátriai osztály zárt részlegén. Erre a fenntartó, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ biztosított 40 millió forintot. Eddig az előkészítések zajlottak és most jutott el a tervezett felújítás oda, hogy az osztályt lassan ki kell üríteni" - mondta Müller Péter, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház orvosigazgatója az InfoRádiónak.

Hozzátette: maga a felújítás elsősorban a komfortot, a betegek elhelyezésének és körülményeinek javítását, a korábbi beázások után tapasztalható viszonyok megszüntetését, a vizesblokkok teljes körű felújítását foglalja magában.

"Saját erőforrásból a kórtermek ablakait törésbiztos fóliával láttuk el. Kamerarendszer jelenleg is működik az osztály bizonyos részein, ennek kiterjesztését szeretnénk elérni, amennyiben ezt a jogszabályok lehetővé teszik" - fűzte hozzá az igazgató.

Mint mondta, a felújítás miatt most nem fogadnak újabb betegeket a pszichiátriára. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal múlt héten mentesítette az intézményt a felvételi kötelezettségek alól.

"A zárt osztály kiürítését végezzük most. Utánpótlás nincs, tehát nem veszünk fel sürgősséggel betegeket. Ahogy a betegek állapota javul, mint máskor, kihelyezésre kerülnek nyílt rehabilitációs osztályra. Egy hónapot vesz igénybe, hogy a zárt részleg kiürüljön és azután tudjuk megkezdeni a tényleges munkálatokat" - fogalmazott Müller Péter.

Az igazgató elmondta, hogy amennyiben néhány beteg állapota továbbra is zárt osztályos elhelyezést igényel, felveszik a kapcsolatot más egészségügyi szolgáltatókkal az áthelyezésüket kérve. Ez várhatóan csak egy-két beteget érint majd.

"A forrás jelen pillanatban elégségesnek tűnik azokra a munkálatokra, amelyeket előírt nekünk az Országos Tisztifőorvosi Hivatal. A munkálatok befejezésének határideje 2016. március 15. Ez egy tervezett felújítás, ellentétben olyan megjelent sajtóhírekkel, amelyek azt állították, hogy az elmúlt időszak sajnálatos tragédiái miatt történik. Ez a felújítás az ombudsmani jelentést követően kialakított ütemtervnek megfelelően kerül sorra" - hangsúlyozta Müller Péter az InfoRádiónak.

Hanganyag: Kálló Izabella