Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így hárítanánk el egy vegyi terrortámadást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Felkészültek a magyar hatóságok egy esetleges biológiai terrortámadásra. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az InfoRádiónak elmondta: képesek a veszélyes anyagokat azonnal felmérni és napi több százezer liter ivóvizet biztosítani.

"Nemcsak terrortámadásokról kell beszélni, hiszen ugyanarról az eljárásról van szó, mintha egy üzemben vagy a közúton veszélyes áruszállítás miatt veszélyes anyag szabadulna ki a levegőbe" - mondta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Hozzátette: nap, mint nap van rá példa, hogy a közúton veszélyes áruszállító járművel balesetet szenvednek, és a katasztrófavédelemnek kell azonosítania, hogy milyen veszélyes anyag került a szabadba. Ezt a katasztrófavédelem úgynevezett katasztrófavédelmi mobil laborjai végzik.

"Legyen ez vegyi, biológiai vagy éppen sugárzó anyag, mi pontosan meg tudjuk határozni, hogy milyen anyag került a levegőbe. Összesen 20 ilyen terepjáróra szerelt mobil laboratórium van az országban, minden megyében és a fővárosban is egy-egy" - hangsúlyozta a helyettes szóvivő.

Mint mondta, a laborok pontosan meg tudják állapítani a veszélyes anyag fajtáját, annak koncentrációját és kiszámolják az aktuális időjárásnak megfelelően, hogy milyen irányban és meddig terjed a szóban forgó veszélyes anyag. Ha megállapítják a veszélyes anyag fajtáját és koncentrációját, akkor tudni fogják, milyen lépést kell tenniük.

"Ha kevésbé agresszív veszélyes anyagról van szó, előfordul, hogy csak elzárkóztatásra szólítjuk fel a lakosságot. Ilyenkor arra kérünk mindenkit, hogy menjenek haza és csukják be a nyílászárókat, hogy az anyag ne tudjon behatolni a házba. Ha erősebb veszélyes anyag kerül a levegőbe, a katasztrófavédelem azonnal a lakosság kimenekítéséről fog intézkedni. Ilyenkor a közszolgálati és kereskedelmi televíziók és rádiók bevonásával, akár adásmegszakítással is tud a katasztrófavédelem üzenni a lakosság részére, hogy mik a fontos magatartási szabályok, mit kell tenni, hová kell menni ilyen esetben" - mondta a katasztrófavédelem helyettes szóvivője.

A szóvivő azt mondta, bár több online médiában is megjelent, hogy a katasztrófavédelem és a Fővárosi Vízművek közös víztisztító képessége nem fedezi az ország lakosságának ivóvízigényét, nemcsak tisztított vízzel lehet ellátni a lakosságot, hanem egészséges ivóvíz helyszínre való szállításával.

"Egyrészt képesek vagyunk a szennyezett víz megtisztítására, másrészt egészséges ivóvíz helyszínre szállításával is meg lehet oldani a lakosság ivóvízigényét" - mondta Mukics Dániel az InfoRádiónak.

Hanganyag: Németh Zoltán