eur:
393
usd:
366.79
bux:
66639.49
2024. április 25. csütörtök Márk

Levelet küld a Pedagógusok Szakszervezete a miniszterelnöknek

Alulfinanszírozott, túlcentralizált és bürokratizált a köznevelés, nincs tekintettel a gyerekekre, van iskola, ahol már a tanárok háromnegyede sztrájkolna, és vannak, akik harmadik hónapja nem kaptak fizetést - derült ki a Pedagógusok Szakszervezetének fórumán hétvégén elhangzott felszólalásokból. A szervezet ezeket összegezve levélben fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

Vasárnap volt a magyar közoktatás napja, ez alkalomból a Pedagógusok Szakszervezete a hétvégén fórumot tartott, amelyen lehetőséget adott a tanároknak, hogy elmondják a véleményüket a köznevelés állapotáról, így például a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról, az új alaptantervről, a munkafeltételekről és a munkaszervezésről.

A felszólalók közül többen beszéltek arról, hogy a tanárok túlterheltek, kimerültek és félnek a totális ellenőrzéstől, amelynek része a tanfelügyeleti rendszer, a központosított kinevezések és az etikai kódex - idézte fel az elhangzottakat Galló Istvánné, a szervezet elnöke.

"Nagyon magasak az óraszámok, nagyon leterheltek a kollégáink, mindehhez a tárgyi feltételeket a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem biztosítja."

A szakszervezet elnöke hozzátette, az elhangzottakat összefoglalva levélben fordulnak Orbán Viktor miniszterelnökhöz, és a választól függően döntenek majd a további lépésekről.

"Mi azt akartuk, hogy az osztálytermi pedagógusok mondják el a problémáikat, mert a szakmai szervezetek, a szakszervezetek vezetői ezt már sokszor, sokféleképpen jelezték, de hallják meg a döntéshozók, hogy a tanteremben lévő pedagógusnak ez a baja, amikor mi mondjuk, az ő véleményüket tolmácsoljuk.

Galló Istvánné szerint tarthatatlan, hogy az óraadó tanárok bérét többhónapos késéssel fizetik ki és a kötelezően előírt utazási térítéseket sem fizetik rendszeresen. A szakszervezet elnöke megismételte azt a korábbi felvetésüket, hogy a pedagógiai asszisztensek, az iskolatitkárok, a dadák bérének emelését szorgalmazták.

"Az oktató-nevelő munkát segítő kollégák bérhelyzete, amely 2008 óta nem változott, minimálbérért vagy bérminimumért dolgoznak havonta. Elfogadhatatlan!"

A szakszervezet ma elküldi a levelet a miniszterelnöknek.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×