Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Palkó András: radiológia nélkül semmi sincs

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bár az elmúlt években jelentősen javult a radiológia helyzete, még mindig túl kevés a műszer - mondta a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető tanára az InfoRádióban. A professzor hozzátette: a berendezéseket kezelő szakemberek hiánya miatt nem mindenhol van, aki kezelje az új berendezéseket.

"A radiológiai és a képalkotódiagnosztikával vezérelt gyógyító eljárások száma az elmúlt százhúsz évben elképesztően növekedett. Ma már ennél is többről van szó, nevezetesen arról, hogy a módszerek száma mellett ma már döntő szerepet játszik a képek előállításában és az eredmények értékelésében a számítástechnika. Ez olyan új lehetőségeket nyit meg a szakma előtt, amit érdemes minél szélesebb körben publikussá tenni, mert ennek révén a radiológia ma már az összes gyógyító szakma esetében központi szerepet játszik. Nélkülünk nincs kardiológia, ideggyógyászat, sebészet, semmi nincs" - jelentette ki Palkó András.

A Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető tanára elmondta: "Magyarország a készülékek számát tekintve az európai középmezőny alsó harmadában tanyázik. Van tehát probléma azzal, hogy kevés a hozzáférhető kapacitás, legalább ekkora gond, hogy a jól képzett szakemberek száma sem felel meg az igényeknek, ráadásul csökken az orvoselvándorlás miatt. A felmerülő igényeknek egy része szakmai szempontból nem feltétlenül indokolt, tehát átgondoltabb diagnosztikus protokollokkal, felelősebb hozzáállással lehetne egy kicsit csökkenteni a nyomást az igényoldalon."

"Az elmúlt év fejleményei örvendetesek, az, hogy a régi technika nagy részét le lehetett cserélni, hogy új berendezések települtek, fantasztikus fejlemény, nagyon régóta vár a szakma ezekre. Nem akarok ünneprontó lenni, de ezekkel csak az a probléma, hogy bizonyos helyeken nem nagyon látjuk, ki fogja ezeket működtetni" - hangsúlyozta Palkó András.

A Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető tanára úgy látja: "óriási erőfeszítéseket tett az ország, hogy a technikai hátterünk javuljon, bár, főleg a CT-s és MR-készülékek számát tekintve még mindig komolyak az elmaradások, de nagyon sokat javult a helyzet. Hozzáértő szakemberek nélkül ezek a berendezések csak hideg vasak maradnak."

Hanganyag: Kálló Izabella