eur:
395.05
usd:
372.1
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

Közös nyilatkozat a visegrádi nemzetközi ifjúsági konferencián

A kisebbségekre erőforrásként és nem fenyegetésként kell tekinteni, a kormányzatoknak együtt kell működniük a kisebbségekkel - egyebek között ezt hangsúlyozza a V4+ visegrádi nemzetközi ifjúsági konferencia kolozsvári rendezvénysorozatán elfogadott közös nyilatkozat, amelyet szombati közleményében ismertetett a rendezvény erdélyi házigazdája, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért).

Az erdélyi városban csütörtök este kezdődött a visegrádi országok, valamint Románia, Szlovénia, Szerbia és Ukrajna Európai Néppárthoz kötődő ifjúsági szervezeteinek tanácskozása a Fidelitas és a Miért szervezésében. A találkozó fő témája a közép-kelet-európai identitás és együttműködés erősítése.

A közös nyilatkozatot egyhangúan elfogadó 18 ifjúsági szervezet kifejezi együttműködési szándékát a közép-európai régiót érintő kérdésekben, és azon törekvésüket, hogy a nyilatkozat tartalmát közvetítik országuk vezetői, valamint az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a YEPP felé.

A nyilatkozat kitér a fiatalok pályakezdési támogatására, a Közép-európai tanulmányi és gyakornoki csereprogramokra, a kisebbség és többség közötti kapcsolatok fejlesztésére, az innováció és digitalizáció támogatására, a regionális együttműködésre, az európai integráció erősítésére és a bevándorláspolitikára.

Az aláírók szorgalmazzák a Schengeni Egyezmény betartását, a menekültáradatból fakadó feladatok arányos és igazságos elosztását. Azt javasolják, hogy a menekültkérelmeket az Európai Unió határain kívül bírálják el, ennek érdekében pedig jó kapcsolat kialakítását szorgalmazzák a tranzit és a kibocsátó országokkal.

A regionális ifjúsági szervezetek szombati vitáján részt vevő Lukasz Borkowski, a Mlodzi Democraci alelnöke, külügyi államtitkár, Faragó Csaba, YEPP-alelnök és Zan Mahnic parlamenti képviselő, a Slovenska Demokratska Mladina elnöke is egyetértett abban, hogy Európának meg kell védenie a határait, mert a schengeni övezetet csak így lehet életben tartani. Közös fellépést sürgettek annak érdekében, hogy a hosszú évek munkájával elért európai integrációt meg lehessen tartani.

A konferencián Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke elmondta: a szövetség arra törekszik, hogy minden egyes romániai magyart képviseljen. Úgy vélte, az autonómia kérdésében a román társadalommal folytatott párbeszédre kell helyezni a hangsúlyt: előbb a társadalom szintjén kell eredményeket elérni, és ha ez sikerül, akkor a politikumot is meg lehet győzni.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×