Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A száraz idő miatt régóta alacsony a Duna vízállása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Duna vízállása nyár óta nagyon alacsony, a hajósoknak a dömösi illetve a dunaföldvári gátlónál a legnehezebb - mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtóreferense.

"Budapestnél 66 centiméteres a Duna, nagyon régóta tart már ez az alacsony vízállás, a nyár közepén ment száz centi alá Budapestnél a vízállás, és ez körülbelül húsz-harminc napon keresztül, nem folyamatosan, de így volt. Egyelőre még jelentősebb változás nem várható, a magyarországi szakaszon végig kimondottan alacsony a vízállás. Egyelőre rendkívüli helyzetről még nem beszélhetünk, főleg azért nem, mert ez már hónapok óta így van, ez egy kimondottan aszályos év, csapadék minden hónapban, augusztus kivételével, kevesebb hullott az átlagosnál. Azért sem, mert a mostani előrejelzések szerint körülbelül november 20-án elkezd esni az eső az Alpokban a Duna vízgyűjtőin, és az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint 21-e, 22-e magasságában jelentősen emelkedni fog a Duna vízszintje" - jelezte az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtóreferense.

Siklós Gabriella hozzátette: "a Duna biztonsággal hajózható. A nyári hónapok óta az a helyzet, hogy sokfelé vannak olyan gázlók, ahol a hajósoknak fokozottan kell figyelniük, de ők ezt már megszokták. 25 deciméter az ideális mélység a gázlóknál, ha ezt eléri, vagy ennél magasabb a víz, akkor nincsen gond, akkor nem is jelentjük gázlóként. Most sok helyen alacsonyabb ennél. A legnehezebb a helyzet hajózási szempontból a dömösi és a dunaföldvári gázlóknál, ott 25 helyett 16 deciméteres a vízállás, de ezt a hajósok tudják figyelni és figyelik is. Nem kritikus, rendkívüli a helyzet, csak fokozottabb figyelmet, nagyobb körültekintést igényel a hajósoktól."

Hanganyag: Gödöllei Anna