eur:
394.29
usd:
371.09
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Bamakóban kiszabadultak a túszok - a nap hírei

Az év végéig javaslatot tesz a schengeni szerződés reformjára az Európai Bizottság. A külső határok ellenőrzésének szigorítását célzó lépésről az uniós tagországok bel- és igazságügyi miniszterei állapodtak meg rendkívüli tanácskozásukon. Megszavazta a rendkívüli állapot meghosszabbítását a francia szenátus.

Bamakóban kiszabadultak a túszok, az elkövetők még a megtámadott luxusszállodában vannak. A péntek reggel kezdődött túszdráma idején iszlamista fegyveresek 170 embert tartottak fogva, akik közül helyi források szerint legalább 18-an, más hírek szerint 27-en vesztették életüket. A mali kormány egyelőre csak azt erősítette meg, hogy 3 halálos áldozat van. A támadást az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló egyik afrikai dzsihadista csoport vállalta magára.

Megszavazta a rendkívüli állapot meghosszabbítását a francia szenátus is. A kormány a lakhelyelhagyási tilalmat az új törvényben kiterjeszti minden olyan személyre, akivel kapcsolatban komoly ok van azt gondolni, hogy a viselkedése veszélyt jelent. Így az olyan embereket is házi őrizetben lehet tartani, akik viselkedésük vagy ismeretségi körük, mondandójuk vagy terveik alapján gyanúsak.

Az év végéig javaslatot tesz a schengeni szerződés reformjára az Európai Bizottság. A külső határok ellenőrzésének szigorítását célzó lépésről az uniós tagországok bel- és igazságügyi miniszterei állapodtak meg rendkívüli tanácskozásukon. A módosított szabályozás lehetővé tenné Európa valamennyi külső határán minden beutazó, még az uniós polgárok rendszeres és kötelező ellenőrzését is. A légi utasok személyi adatainak kezeléséről, valamint a fegyvercsempészek elleni fokozott fellépésről is egyezség jött létre.

A terrorizmus elleni együttműködésről egyeztet Anegla Merkel német kancellár Francois Hollande francia államfővel november 25-én Párizsban, az egy héttel ezelőtti 130 áldozattal járó párizsi merényletek miatt - jelentette be a párizsi német nagykövetség. A francia elnök jövő kedden Washingtonban Barack Obama amerikai elnökkel, csütörtökön pedig Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozik, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni közös katonai fellépésről egyeztessenek.

Az olcsó áram előfeltétele, hogy Paks működjön, és legyenek új blokkok - jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt mondta: Magyarország elemi érdeke a paksi bővítés. Kettős mércének nevezte azt, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályok megsértése miatt.

Összesen 80 pályázat érkezett az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz a háziorvosi letelepedési és praxispályázatokra. Az egészségügyért felelős államtitkár közölte: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hét, Pest megyében kilenc, Csongrád és Vas megyében öt-öt, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében három háziorvosi praxist tölthetnek be. Ónodi-Szűcs Zoltán emlékeztetett arra, hogy mintegy kétszáz háziorvosi praxis betöltetlen. A letelepedési pályázat keretösszege 500 millió forint volt.

Szeptemberben 5,1 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 5,3 százalékos volt az emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. A Központi Statisztikai Hivatal azt is közölte: a bruttó és a nettó keresetek egyenlő mértékben emelkedtek éves összehasonlításban, mivel adóváltozás nem befolyásolta alakulásukat.

Jövőre 1,6 százalékkal emelkedik a nyugdíjak összege - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán elmondta: az emelés minden nyugellátásra vonatkozik, így a többi között az öregségi nyugdíjra, a hozzátartozói, a korhatár előtti ellátásokra, a szolgálati járandóságra, a rokkantsági, rehabilitációs ellátásokra és a baleseti járadékokra is. Az intézkedés 2,6 millió embert érint.

Összesen 4 milliárd forintos kerettel elindul a fiatalok vállalkozóvá válását ösztönző program - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály szólt arról is, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program részeként induló projekt első részében a szükséges ismeretek elsajátításához, a második felében az indulási költségek előteremtéséhez kapnak segítséget az érintett fiatalok.

Eddig 91 szövetkezeti hitelintézettel kötött jelzáloghitelek refinanszírozására vonatkozó megállapodást az FHB Jelzálogbank Nyrt. A pénzintézet közleménye szerint az egyezségek hozzájárulnak ahhoz, hogy a szövetkezeti hitelintézetek a megszabott határidőig megfeleljenek az MNB által rendeletben előírt jelzáloghitel-finanszírozási kötelezettségnek. Az érintett jegybanki rendelet szerint október 1-jéig legalább 15 százalékban kell jelzálogleveleknek állniuk a hitelintézetek jelzáloghitelei mögött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×