eur:
393.76
usd:
365.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az orosz hadsereg harci bemutatót tart Szíriában - hetilapszemle

A Heti Válasz Gulyás Gergellyel közöl interjút, aki a párizsi terrortámadás után Közép- és Nyugat-Európa különbségeiről is beszélt, a Figyelő pedig a nemzetközi fegyverkereskedelem legnagyobb exportőreiről közöl cikket.

"Minden tömegrendezvényen hosszútávon kell számolni megnövekedett biztonsági kockázattal - nyilatkozta a Heti Válasznak Gulyás Gergely az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, a Törvényalkotási Bizottság elnöke.

A mostani merénylet földrészünk számára a terror új szintjét jelenti. Az alapvető emberi jogok, az adatvédelmi szabályok nem értelmezhetőek tértől és időtől függetlenül. Szögezte le a fideszes politikus.

Hozzátette: "minden biztonsági intézkedés alapja a határok védelme. Európa hangadó politikai és médiaelitje az elmúlt hónapokban az anarchiát ünnepelte. A külső határvédelmére vonatkozó uniós szabályok betartásáért elmarasztalta a kezdetben egyedüliként helyes példát mutató Magyarországot. A bevándorlással járó terrorveszélyt előre jeleztük, utólag csak sajnálhatjuk, hogy igazunk lett" - mondta Gulyás Gergely.

Nyugat- és Kelet-Európa megosztottságáról a fideszes politikus azt mondta: nem az életszínvonal lesz a legnagyobb különbség a Nyugat és a visegrádi államok között, hanem az értékrendbeli különbségek.

Meggyőződésünk, hogy a kvótarendszer nem csupán a közösségi joggal ellentétes, de működőképtelen is, amíg nincsenek Európában belső határok. A legfontosabb azonban a schengeni határok védelme, erre kell helyezni a hangsúlyt - fogalmazott.

Gulyás Gergely hozzátette: számunkra fontos a keleti világ, de az EU vagy a NATO-tagság alternatívájaként nem létezik. A Heti Válasz interjújában az országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke beszélt még a munkaerő elvándorlásról és Andy Vajnának és köreinek fideszes bírálatáról is.

A Figyelő arról ír Burattinó és Napszúrás című cikkében, hogy az orosz hadsereg mondhatni harci eszköz bemutatót tart Szíriában, részben azzal a céllal, hogy növelje az ágazat eladásait. A Közel-Keleten ugyanis tavaly 40 százalékkal több fegyvert vásároltak, mint egy évvel korábban, hívja fel a figyelmet a lap.

A Balkán ellenőrizetlen, regisztrálatlan fegyverek százezreivel az európai iszlamista terroristák egyik ellátóbázisa. Az illegális kereskedelem a terrorszervezeteket, a szervezett bűnözést, az embargó sújtotta államokat és Afrika diktátorait szolgálja ki.

A legális fegyverkereskedelmi piacon a gondokkal küzdő orosz gazdaság rendkívül aktív. A felfutó piacnak számító Közel-Keleten kívánja értékesíteni fegyverarzenáljának javát. Szaud-Arábia, Irán és Irak is tőlük vásárol, a Szíriával is üzleteltek volna, de izraeli nyomásra elálltak az üzletkötéstől.

Az Arab Emírségek pedig az Egyesült Államok fő megrendelői, a fegyvereladási versenybe India is fel kíván zárkózni.

A Figyelő cikkéből az is kiderül, hogy milyen új pusztító fegyvereket neveznek Burattinónak és Napszúrásnak és táblázatokban összegzik az elmúlt évek legnagyobb fegyverexportőrjeinek a listáját.

Hanganyag: Fekete-Szalóky Zoltán, Fehér Anna Magda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×