eur:
393.67
usd:
364.6
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Trócsányi: precedensértékű lehet a kvótarendszer elleni per

Precedensértékű lehet a menekültek elosztását célzó, kötelező uniós kvótarendszer elleni per, amelyet Magyarország indít az Európai Bíróságon - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter. A tárcavezető ma este 6-tól az InfoRádió Aréna című műsorának vendége lesz.

Igazságügyi miniszterként Trócsányi László képviseli majd az Európai Bíróságon Magyarországot a menekültek elosztását célzó, kötelező uniós kvótarendszer elleni perben, amelyre az Országgyűlés döntése kötelezte a kabinetet.

"Egy olyan jelentőségű kérdésről van szó, amely precedensértékű pert fog megindítani az Európai Bíróság előtt" - fogalmazott a miniszter.

Trócsányi László rámutatott, hogy az unió tagállamai a közösségbe való belépésükkor szuverenitásuk gyakorlásának egy részét ugyan átruházták az uniós szervekre, ám nem mondtak le államiságuk, szuverenitásuk és függetlenségük lényegéről, államrendjük alapjainak szabad megválasztásáról. Az pedig, hogy az állam kiket enged be egy adott országba, csak saját döntésétől függ, tehát - a tárcavezető szavai szerint - egy kötelező betelepítéssel kapcsolatos döntés sérti az ország szuverenitását.

"Egy oktrojált normáról van szó, olyan oktrojált normáról, amelynek társadalmi elfogadottsága nincsen. Amennyiben megkérdezzük az ország lakosságát és Európa lakosságát, akkor a kötelező kvótarendszerrel Európa lakosságának nagy része nem ért egyet" - jelentette ki az igazságügyi miniszter.

Ám Trócsányi László úgy vélte, hogy a társadalmi mellett a bel- és igazságügyi tanács által elfogadott határozat jogi legitimációja is problémás, holott a tagállamok joggal várhatják el, hogy az uniós intézmények is tartsák be a rájuk vonatkozó szabályozást.

"Ténylegesen egy jogszabály-módosításnak felel meg, ugyanakkor formai értelemben határozatnak minősíti magát, annak érdekében, hogy ne kelljen betartani a jogszabályok megalkotására vonatkozó eljárási követelményeket. Ezért fordulhatott elő, hogy a nemzeti parlamenteket nem kérdezték meg, hanem egy gyorsított eljárásban, egy határozat formájában hozták ki a tartalmi jogszabály-módosítást" - hangsúlyozta.

Az igazságügyi miniszter kiemelte, hogy korábban az Európai Tanács csupán az önkéntes, nem a kötelező kvóták rendszerét támogatta. Trócsányi László aláhúzta, hogy a kabinet Szlovákiához hasonlóan határidőben, - várhatóan decemberben - nyújtja be keresetét az Európai Bírósághoz. A kormány azt is megvizsgálja, hogy van-e lehetőség a soron kívüli eljárásra, mert akkor viszonylag gyorsan dönthet a kérdésről a luxembourgi testület.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Spanyol szupervonat-gyártót vennének magyarok - Miért izgalmas ennyire a Talgo?

Pár hónapja már voltak pletykák, március elején pedig hivatalossá vált, hogy spanyol vonatgyártót venne egy magyar befektetői csoport, több mint 200 milliárd forintért. A hírek szerint a spanyol kormány igyekszik keresztbe tenni a Talgo nevű cég felvásárlásának, és nemrégiben felbukkanhatott egy újabb potenciális vevő is, így korántsem biztos a siker. Összeszedtük, hogy hol tart most a sztori, hogy mit gyárt pontosan a Talgo, és hogy miért kell ennyire a spanyol cég a magyar befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×