eur:
393.11
usd:
367.3
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Trócsányi: Politikailag és jogilag is elfogadhatatlan a kötelező kvótarendszer

"Politikailag és jogilag is elfogadhatatlan a kötelező kvótarendszer" - mondta Trócsányi László, igazságügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az Országgyűlés ma elfogadta azt a törvényt, amely kimondja, hogy Magyarország pert indít a kötelező uniós kvótarendszer ellen az Európai Bíróságon.

"Úgy érezzük, hogy a nemzeti parlamentek joga is sérült, és ha egy parlament hatáskörét elvonják, akkor az kifejezheti a rosszallását" - mondta Trócsányi László, igazságügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Mint mondta, a kereset benyújtása fontos jogi lépés és precedens jelentőségű ügy. Egy ország lakosságáról szóló döntés ugyanis az ország szuverenitását sérti.

"Menekültek betelepítéséről van szó, olyan emberekről, akik itt szeretnének élni és dolgozni. Nem volt még példa a történelemben arra, hogy ezt a döntést más szerv hozza meg" - fogalmazott az igazságügyi miniszter.

Hozzátette: eredetileg úgy szólt a törvény, hogy önkéntes alapon lehet a kvótarendszert alkalmazni. Az új szabályozás alapján azonban mérnöki pontossággal, az egyes országok GDP-jét és kapacitását figyelembe véve osztják szét a menekülteket. Ez a szeptemberi döntés szembemegy a korábbi döntéssel.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már csak a szenátus, illetve az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×