eur:
393.41
usd:
369.12
bux:
65658.46
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Könnyítéseket hoz az adócsomag módosítása - a nap hírei

Az illetékes kormánybiztos szerint könnyítéseket, egyszerűsítéseket hoz az adócsomag módosítása. Arcképprofilokat nyilvántartó rendszer létrehozásáról döntött az Országgyűlés. Robbantásos merényletről szerzett információk miatt lefújták a Németország-Hollandia barátságos labdarúgó-mérkőzés Hannoverben.

Könnyítéseket, egyszerűsítéseket hoz az adócsomag módosítása - mondta Tállai András, az adóhatóság átalakításáért felelős kormánybiztos. A jogszabály módosítását ma (kedd) fogadta el az Országgyűlés. A személyi jövedelemadózásban jelentős változás, hogy a jövő évtől 1,5 millió ember helyett, 2017-től pedig már minden magyar magánszemélynek az adóhatóság készíti el a bevallást. Korábbi döntés szerint jövőre a mostani 16-ról 15 százalékra csökken az szja. A most elfogadott változások szerint a vállalkozások körében bevezetik a megbízható, az átlagos és a kockázatos adózó fogalmát.

Arcképprofilokat nyilvántartó rendszer létrehozásáról döntött az Országgyűlés. Az országos hatósági nyilvántartásban nem a fényképek, hanem a hozzájuk rendelt úgynevezett technikai kapcsoló számok szerepelnek, amelyek alkalmatlanok az arckép visszafejtésére. Az arcképmásból képzett arcképprofil is személyes adatnak minősül. Az arcképelemzési nyilvántartásról és az arcképelemző rendszerről szóló törvény elfogadását a bűnelkövetők gyors, korszerű technológián alapuló azonosítása miatt tartotta szükségesnek a belügyminiszter.

Politikailag és jogilag is elfogadhatatlannak nevezte a kötelező menekültbefogadási kvótarendszert az igazságügyi miniszter. Trócsányi László, az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett: a parlament által ma (kedd) elfogadott törvény alapján Magyarország pert indít a kötelező uniós kvótarendszer ellen az Európai Bíróságon. A tárcavezető fontos jogi lépésnek és precedensértékűnek tartja az ügyet. Úgy vélte: az Európai Tanács a kötelező letelepítési kvótarendszer megszavazásakor megsértette a nemzeti parlamentek és az érintett államok jogát.

Terrorfenyegetettség miatt, elmarad a ma este háromnegyed kilencre kiírt Németország-Hollandia barátságos labdarúgó-mérkőzés Hannoverben. **** A német rendőrség tervezett robbantásos merényletről szerzett információkat. A meccsen korábbi hírek szerint ott lett volna Angela Merkel német kancellár is, hogy így demonstráljon a terror ellen. Kora este egy gazdátlan csomagot találtak a stadion közvetlen környékén. Arról kiderült, hogy ártalmatlan. Korábban már a Brüsszelbe tervezett belga-spanyol labdarúgó-mérkőzést is lemondták biztonsági okok miatt. Thomas de Maiziere belügyminiszter közölte: Németországban igen nagy a terrorfenyegetettség és aggodalomra ad okot, hogy még mindig szökésben van a 129 halálos és több mint 350 sebesült áldozattal járó múlt pénteki párizsi merényletek egyik feltételezett elkövetője. Közben a francia közszolgálati televízió bejelentette: egy második, szökésben lévő feltételezett merénylőt is keres a francia rendőrség.

Lezárult a paksi bővítés környezeti engedélyezésének lakossági konzultációja - mondta Aszódi Attila, kormánybiztos. Az engedélyt várhatóan néhány hónapon belül kiadja a hatóság. A paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos hangsúlyozta, a létesítési engedély megszerzését legkésőbb 2017 végére tervezik, hogy 2018-ban elkezdődhessen az építkezés. Hozzátette, a beruházáshoz összességében mintegy hatezer engedélyre van szükség. A tervek szerint a két új paksi blokk 10 év múlva bekapcsolódnak a hazai áramtermelésbe.

Közben a BruxInfo úgy értesült: az Európai Bizottság csütörtökön valószínűleg hivatalos felszólító levelet küld Budapestnek, amelyben a paksi projektet érintő minden folyamatban lévő és tervezett további beszerzés felfüggesztésére is felszólít majd. A testület megítélése szerint ugyanis a magyar hatóságok eltértek a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályoktól.

Megsemmisítette a Quaestor-károsultak kárrendezéséről szóló törvény egyes rendelkezéseit az Alkotmánybíróság. A testület szerint a jogszabály diszkriminatívan határozta meg a kárrendezésre jogosultak körét. A folyamatba bevont befektetési szolgáltatók esetében aránytalannak nevezte a tulajdonkorlátozást, és nem tartotta elegendőnek a felkészülési időt sem. A testület ugyanakkor kimondta: a jogalkotónak módjában áll, hogy alkotmányos szabályokat dolgozzon ki a kárrendezésre. A Magyar Bankszövetség előremutatónak tartja az Alkotmánybíróság döntését.

Változatlanul, 1,35 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot a nemzeti bank Monetáris Tanácsa. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Az irányadó ráta negyedik hónapja áll rekord alacsony szinten.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×