Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Továbbra sincs információ az országot érintő konkrét terrorfenyegetettségről - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormánynak a magyar emberek biztonsága az első, ezért folytatnia kell eddigi politikáját - jelentette ki a miniszterelnök. Arányos válaszadást, az európai kultúra megvédését szorgalmazták a parlamenti pártok a miniszterelnök felszólalása után. A kormányfő belbiztonsági főtanácsadója szerint továbbra sincs információ az országot érintő konkrét terrorfenyegetettségről.

A kormánynak a magyar emberek biztonsága az első, ezért folytatnia kell eddigi politikáját - jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor az M1-en a péntek esti párizsi merényletekkel összefüggésben kijelentette: Magyarország a saját és Európa polgárai védelmében is mindent megtett, még az országhatárokon túlra is küld rendőri és határőrizeti egységeket.

A kormányfő korábban a parlamentben úgy fogalmazott: az uniót megtámadták és Magyarország is veszélyben van. Orbán Viktor az egy perces néma megemlékezés után elmondott beszédében úgy fogalmazott: az unió gyenge és sodródik, itt az idő, hogy politikusai megértsék, mi a tét. Hozzátette: a terroristák tudatosan és jól szervezetten arra használják fel a népvándorlást, hogy elvegyüljenek a menekültek tömegében.

Arányos válaszadást, az európai kultúra megvédését szorgalmazták a parlamenti pártok Orbán Viktor kormányfő felszólalása után. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint az unió vezetőinek felelősségük van abban, hogy ez megtörténhetett. Vona Gábor, a Jobbik elnöke a kvóta és a visszatoloncolás megakadályozása mellett érvelt. Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetője arányos és hatásos válaszadást sürgetett a párizsi merényletek után. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője pedig arról beszélt, hogy meg kell védeni Európát és az Európai Uniót, és ehhez közös megoldásokra van szükség.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint továbbra sincs arra vonatkozó információ, hogy Magyarországot konkrét terrorfenyegetettség érintené. Bakondi György az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a nemzetbiztonsági kabinet munkacsoportja ezért látta indokoltnak a 4 fokozatú terrorfenyegetettségi rendszer úgynevezett B szintű bevezetését. Ezt akkor rendelik el, amikor uniós vagy NATO tagállam területén terrorcselekmény történik, de Magyarország biztonságát nem veszélyezteti közvetlenül.

Az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke szerint Eljárási értelemben is jogszabálysértő az Európai Unió Tanácsának határozata a kvótarendszerről, amely alapján 120 ezer migránst osztanának szét a tagállamok között. A fideszes Gulyás Gergely annak a kormánypárti indítványnak a parlamenti vitájában beszélt erről, amely kötelezné a kormányt, hogy az Európai Unió Bíróságán kérje a kvóták megsemmisítését.

Megértéssel fogadta a migrációs válsággal összefüggő magyar álláspontot az izraeli miniszterelnök - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azután beszélt erről, hogy Jeruzsálemben Benjamin Netanjahuval találkozott.

Egységesen szolidaritásukról és támogatásukról biztosították Franciaországot az uniós tagországok külügyminiszterei. A megbeszélést - a párizsi terrorcselekmények miatt is - a közel-keleti válság, kiemelten a szíriai rendezés és az Iszlám Állam terrorista szervezet elleni küzdelem témája határozta meg.

Elengedhetetlennek tartja a francia államfő, hogy az Európai Unió a párizsi merényletsorozat után is folytassa a szíriai és iraki menekültek befogadását. Francois Hollande ezzel a szélsőjobboldali Nemzeti Frontnak válaszolt, amely azt kérte, hogy Franciaország zárja le a határait a migránsok előtt.

A CIA igazgatója szerint elkerülhetetlen, hogy az Iszlám Állam a párizsihoz hasonló merényleteket kíséreljen meg más országokban is. John Brennan, egy washingtoni biztonságpolitikai tanácskozáson cáfolta azt a feltételezést, hogy az Egyesült Államok alábecsülte volna a dzsihádista szervezet képességeit.

Magyar színház- és filmművészet kategóriában 7 fiatal művész vehette át az idei Junior Prima Díjakat. A Prima Primissima Alapítvány és a kategória társalapítója, az FHB Bank elismerését Pálos Hanna, Király Dániel, Trokán Nóra, Nagy Dániel Viktor színművész, Hoffer Károly bábszínész-rendező, Kovács D. Dániel rendező és Dömölky Dániel színházi fotográfus kapta. Spéder Zoltán, az FHB Jelzálogbank igazgatóságának elnöke a díjakat átadva úgy fogalmazott: a bank, miként egy jó család, megpróbálja időben meglátni az elhivatottságot, segíti kibontakozni a már megvillant tehetséget, bátorítja a kreativitást, önbizalmat és kitartást ad.