eur:
394.33
usd:
370.58
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A BKK felülvizsgálja jelenlegi ellenőrzési rendszerét

Minimálisra csökkenhet a jegyekkel és bérletekkel kapcsolatos vitás esetek és hibák száma az elektronikus jegyrendszer bevezetésével. A Budapesti Közlekedési Központ azonban már az új rendszer bevezetése előtt is lépéseket tesz annak érdekében, hogy rugalmasabbá váljon a jelenlegi ellenőrzési folyamat. Ezt a szándékot erősítve Dr. Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója levélben kér elnézést a médiavisszhangot kiváltó eset érintettjétől.

2015. november 8-án délután a BKK jegyellenőrei az M3-as metró Kálvin tér állomásán végeztek jegyellenőrzést. Munkájuk során az egyik hölgy utas bérletének megvizsgálásakor a bérlet külső jegyei alapján hamisnak ítélték meg a bérletet, így a hatályos szabályoknak megfelelően pótdíjat szabtak ki annak tulajdonosára. Az utas hozzátartozója a helyszínről a rendőrség segítségét kérte, aminek folyományaként a rendőrség a IX. kerületi rendőrkapitányságon hallgatta meg az utast és a BKK jegyellenőreit.

Felülvizsgálják a jelenlegi ellenőrzési folyamatot

Bár a BKK számára jelenleg rendelkezésére álló információk alapján a jegyellenőrök a jelenleg hatályos szabályoknak megfelelően jártak el, azonban a helyzetre való tekintettel Dr. Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója levélben kér elnézést az érintett utastól, emellett egy egész éves bérletet kínál fel számára.

Mindezek mellett az eset további vizsgálatot igényel. A Budapesti Közlekedési Központ úgy döntött, hogy nemcsak azt vizsgálja tüzetesen, hogy a konkrét esetben megfelelően viselkedtek-e a jegyellenőrök, hanem általánosságban az egész, jelenleg érvényben lévő ellenőrzési és pótdíjazási folyamatot is felülvizsgálja. Megoldást keres az olyan helyzetekre, mint amilyen például november 8-án is előállt. Megvizsgálja annak lehetőségét, hogy ha a BKK jegyellenőrei olyan jeggyel, vagy bérlettel találkoznak, amelynek külső jegyei alapján kétség merül fel valódiságát illetően, csak a kifogásolt jegy vagy bérlet központi ellenőrzése után induljon el a pótdíjazási folyamat.

Jelentős előrelépést jelent majd az e-jegy

A jelenlegi helyzetre újszerű, megnyugtató megoldást ad majd a 2017 végéig lépcsőzetesen kiépülő elektronikus jegyrendszer. Magyarország egyik legösszetettebb közlekedésinformatikai fejlesztése során minden budapesti villamost, buszt és trolibuszt új jegyérvényesítő készülékkel látnak el, emellett a metró- és néhány HÉV-állomáson összesen több száz kaput szerelnek fel.

A fejlesztésnek köszönhetően a papírbérletet és -jegyeket felváltja egy chippel ellátott műanyag kártya, amelynek megszemélyesített és anonim formáját is választhatják az utasok. A jelenlegi bérletszelvény, amellyel ma még előfordulhatnak kisebb problémák (pl.: kopás, technikailag nem megfelelő nyomtatás) megszűnik, és virtuális termékké válik. Az összes, a BKK által forgalmazott bérlet elektronikus rendszerűre áll át a projekt eredményeként.

Az elektronikus jegyrendszer bevezetésével az ellenőrök munkája is könnyebbé válik, illetve az emberi hibalehetőség is minimálisra csökken, hiszen hordozható készülékekkel fogják ellenőrizni a jegyek és bérletek érvényességét. Az elektronikus ellenőrzésnek köszönhetően tehát gyorsabban és könnyebben történik majd a kontroll, ugyanakkor utasaink ritkábban kerülhetnek kellemetlen helyzetekbe.

Budapest, 2015. november 13.
Budapesti Közlekedési Központ

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×