eur:
394.36
usd:
365.19
bux:
65555
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kiszorulóban van az állam a hazai kutatás-fejlesztésből - lapszemle

Kiszorulóban van a magyar állam a hazai kutatás-fejlesztésből - írta a Magyar Nemzet. Folyamatosan csökken a nyugdíjat igénybe vevők száma Magyarországon - derül ki a Magyar Idők összeállításából. Az Index cikke szerint az orosz atlétikai botrány miatt nagyon sok érmet vehetnek el az oroszoktól.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: kiszorulóban van a magyar állam a hazai kutatás-fejlesztésből, mivel az elmúlt tíz évben jóval kisebb mértékben növelte az erre a célra fordítható forrásokat, mint a hazai és a külföldi vállalkozások. A lap a KSH adataira hivatkozva azt írja: csökkent a kutatóhelyek és a segítőszemélyzet száma is, ugyanakkor több kutató dolgozik, mint egy évvel korábban.

A Magyar Idők összeállításából kiderül: folyamatosan csökken a nyugdíjat igénybe vevők száma Magyarországon, ezért folyamatosan nő a nyugdíjbiztosítási alap többlete. Az államháztartási központ alrendszerének októberi adatai szerint a Nyugdíjbiztosítási Alapnál 42,7 milliárd forintos többlet keletkezett.

A Napi.hu arról ír, hogy a balatoni régió turizmusa az év első felében komoly mínuszokat könyvelt el, a szezonban azonban sikerült javítania a számokon. A magyarországi turizmus idén 6,4 százalékkal nőtt, a Balaton azonban csak a tavalyi számokat tudta hozni 2015-ben is, tehát a teljesítménye elmaradt az átlagtól.

A Népszabadság cikke szerint a Szépművészeti Múzeum zárva tartása miatt idén sztárkiállítás nélkül marad a budapesti közönség. Elmaradt ugyanis a Magyar Nemzeti Galéria október közepére tervezett Tamara Lempicka és az év végére tervezett Frida Kahló kiállítása is, mindkettő a múzeum és a külföldi kölcsönzők közti tárgyalások miatt csúszik későbbi időpontra.

A Népszabadság arról ír, hogy Puch László egykori MSZP-pénztárnok családtagjainak cégétől bérel irodát közpénzből két szocialista képviselőnek az Országgyűlés. A lap szerint Fideszes politikusok eközben éppen a törvényesen engedélyezett maximális összegért találtak maguknak megfelelő helyiséget. Az állam évente több mint 300 millió forintot költ képviselői irodák bérlésére.

Az Index cikkéből kiderül: az orosz sportolókat, sportvezetőket és politikusokat érintő atlétikai botrány miatt nagyon sok érmet vehetnek el az oroszoktól, az ellenfeleknek azonban az így nyert érem nem okozna felhőtlen boldogságot. A sportolók a nemzetközi szövetségre is haragszanak, amiért engedett pozitív mintákat produkáló sportolókat rajthoz állni.

A Magyar Nemzet összeállításából kiderül: bizonyítottság hiányában nem nyomoz tovább a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. korábbi, kétmillárd forintos beszerzési ügyében. A fürdőkapuk ügyében 2009 óta folyt nyomozás, de a hűtlen kezelés gyanúját hat év alatt sem sikerült bizonyítani.

A Portfolio összeállításából kiderül: az állam közel 5 százaléknyi OTP-részvénycsomagot adott el október végén, a tranzakció után nagyot esett a cég papírjainak árfolyama. Mostanra az aukció előtti árfolyamon forognak a részvények, így akik a nagy esésé után vettek a papírokból, jelentős hozamot érhettek el.

A Népszabadság arról ír, hogy a Gyulai Hús szerint Brüsszel nem marasztalhatja el a céget és az államot tiltott állami támogatás nyújtása miatt, hiszen csak az önkormányzat segítette a vállalatot. A két éve megsegített cégek közül csak az ő helyzetük stabil, de a pápai is hasonló ívet futhat be. A lap szerint ugyanakkor amelyik vállalat nem hagyja hátra adósságát, tönkremehet.

A Napi.hu cikkéből kiderül: a Magyar Posta Zrt. a következő években olyan fejlesztésekre fókuszál majd, amelyek nem lesznek látványosak, de gyorsítják a logisztikai, szállítási, kézbesítési folyamatokat. A vállalat logisztikai vezérigazgató-helyettese a gazdasági portálnak elmondta: 2016 elejétől minden postai csomagkézbesítőnél lehet majd az utánvétet bankkártyával is fizetni.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében a friss bérstatisztikákkal foglalkoztunk, amelyek első blikkre meglepően szép képet mutatnak a hazai munkaerőpiacról, a részletek ugyanakkor valamelyest árnyalják a helyzetet. A témáról Hornyák Józsefet, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A műsor második részében a ma megjelent 2023-as válási és házasodási statisztikák kapcsán Tóth Ádám közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke volt a vendégünk, akivel arról beszéltünk, hogy mennyire elterjedtek és mire használhatók a házassági vagyonjogi szerződések Magyarországon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×