Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Simicskó: több mint 400 tartalékos segíti a honvédséget

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jelenleg 454 tartalékos katona segíti a migránshelyzet kezelésével összefüggő feladataiban a Magyar Honvédséget - számolt be a honvédelmi miniszter szerdán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén.

Simicskó István kifejtette: több mint ötezer katona vesz részt a határvédelmi feladatokban. Jelenleg összesen 801 tartalékos katona van szolgálatban, közülük több mint 400-an a Közös Akarat elnevezésű feladattal összefüggésben.

Benkő Tibor vezérkari főnök hozzátette: vannak, akik a határokon segítik a honvédség munkáját, többen a saját kérésükre.

Simicskó István honvédelmi miniszter ismét hangsúlyozta: szó sincs arról, hogy mozgósították volna a tartalékosokat. Az ugyanis - mint megjegyezte - a békeidőszakról egy háborús, "hadi helyzetre" való átállást jelentene.

A honvédelmi miniszter beszámolóját azzal kezdte: most már idejétmúlt azzal foglalkozni, hogy szükség van-e tartalékos rendszerre. Különösen amióta megszűnt a sorkatonai szolgálat, a tartalékos rendszer nagyban erősíti a honvédség és a társadalom kapcsolatát.

Jelenleg mintegy 5500-an vannak tartalékos állományban. 2011-2012 óta folyamatos a behívásuk, és kiképzésük is folyamatos.

A bizottsági ülésen több ellenzéki képviselő - Demeter Márta (MSZP), Vadai Ágnes (DK) és Kónya Péter (független) - is firtatta, hogy a tartalékosok között hányan vannak azok a korábban korkedvezménnyel nyugdíjba vonult katonák, akik szolgálati járandóságosok lettek, ezért anyagi szempontok miatt, kényszerből lettek tartalékosok.

Simicskó István azt mondta: nem érdemes belemenni a vitába, hogy ki, milyen szándékkal lépett a rendszerbe. Voltak "helyzetek, döntések", amelyek nyomán elindult a tartalékos rendszer kiépítése. A tartalékos állomány átlagéletkora 47-48 év - mondta a miniszter.

Közölte, hogy a szolgálati járandóságosok aránya a tartalékos állományban valóban jelentős, mintegy 70-75 százalék. Õk hamarosan kiöregszenek a rendszerből, ezért is dolgoznak azon, hogy a volt szerződéses katonákat, s különösen a fiatalokat is megszólítsák. A miniszter azt mondta: rövidesen a kormány elé is beterjesztik azt a koncepciójukat, amely a tartalékos rendszer hosszú távú fenntarthatóságáról, stabilizációjáról szól. Ennek része, hogy a honvédelemhez kapcsolódó sportágakkal összefüggésben is szeretnének nyitni a fiatalok felé.

Az ellenzéki képviselők valamennyien üdvözölték azt a tervet, hogy a tartalékos rendszerbe minél több fiatalt vonjanak be. Ezzel kapcsolatban Demeter Márta megjegyezte: a munkáltatók számára is ösztönzőket kellene kínálni, hogy támogassák a tartalékos rendszert.

Ezzel együtt Demeter Márta és Vadai Ágnes is felhívta a figyelmet a szélsőséges, például idegenellenes nézeteket vallók kiszűrésének fontosságára. Demeter Márta azt mondta: a pszichológiai vizsgálatot nem tartja elegendőnek. Kiemelte, hogy a tartalékosok kiképzésük során éleslövészeten is részt vesznek.

Vadai Ágnes azt is megkérdezte, hogy milyen átvilágításon esnek át a katonák. A DK-s politikus ezt annak kapcsán jegyezte meg, hogy véleménye szerint vannak olyan, nemzetbiztonsági átvilágításon átesett jobbikos politikusok, akikről úgy véli, nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.